Boekenkliniek

Ik wandel in Hoofddorp boekhandel Stevens binnen. Wat een prachtige winkel blijft dat toch! Met personeel dat als je naar een boek vraagt, het vaak zelf heeft gelezen. Op een tafeltje staat tussen boeken een schaal met blauwe druiven. 'k Heb er eigenlijk wel trek in, maar durf ze niet te pakken. 

Verboden vruchten is het thema van de boekenweek dit jaar. Uitgevers wringen zich in bochten om daarbij aan te sluiten. Voor mij echter is ieder boek sowieso een verboden vrucht; ik heb er al zoveel dat ik kastruimte tekort kom. Als ik in dit tempo door blijf verzamelen, begraaf ik mijzelf nog voor mijn 65e levend onder de boeken. Op zich een mooi einde, natuurlijk. Alleen is mijn vrouw het er nogal mee oneens.   

Desondanks loop ik de zaak uit met 60 euro aan boeken, waaronder een prachtige over de geschiedenis van het VOC waar ik me extra op verheug. Maar eenmaal thuisgekomen beleef ik een nieuw dieptepunt in mijn bestaan als collectioneur: ik blijk het VOC-boek al te hebben. Niet één, maar twee keer.