Koningsdag in Zwanenburg

ZWANENBURG Koningsdag in Zwanenburg is gelijk aan een heerlijke dorpsreünie. Zo verwoordt de 28-jarige Jan Kroezen het op het zonovergoten terras van de speeltuin aan de Plantsoenlaan.

Jan is geboren en getogen in Zwanenburg en woont tegenover de speeltuin waar het ook vandaag weer heel druk is. Hij kan het weten dus als hij zegt dat met Koningsdag, en vroeger met Koninginnedag, de harde kern van het dorp naar de speeltuin komt voor een babbeltje en een biertje. "We hebben natuurlijk de feestweek, maar dit is lekker knus", zegt hij met een blik op de tafel vol vers getapte biertjes."We hebben muntjes genoeg en het is op deze manier tot sluitingstijd méér dan best best uit te houden", lacht Jan. Aan dezelfde tafel zitten Carmen en Fred Stange. Hij een biertje, zij een sigaartje én een biertje. Vooral Carmen heeft veel lol. "Wij zijn er elk jaar en maken veel pret met allemaal gezellige dorpsgenoten om ons heen", straalt ze.

Terwijl hun ouders op het terras de door VV Zwanenburg met 3-1 gewonnen uitwedstrijd tegen DSOV nog maar weer eens beschouwen, vermaken de kinderen zich op en in de speeltuintoestellen. Vanwege Koningsdag is een immense glij /en klauterbaan neergezet. Waar op handen en voeten Sven naar beneden komt. Met rood-wit-blauwe strepen op zijn voorhoofd en wangen ziet hij er uit alsof hij jarig is. En dat is hij ook, vertelt hij. "Ik ben vandaag 10 geworden. Het is een bijzonder gevoel om op dezelfde dag jarig te zijn als de koning", weet hij. Sven knikt heftig op de vraag of er thuis ook feest gevierd is. "Mijn vader en moeder en mijn broer en mijn zus hebben vanmorgen voor mij gezongen en ik heb ook cadeaus gehad. En nu zijn we hier. Ik vind het hartstikke leuk."

Ze zijn allebei over twee weken uitgerekend, maar het weerhoudt de vriendinnen Mariska en Denise er niet van naar de speeltuin te komen. Hun kinderen vermaken zich in de zandbak en op het springkussen. "En wij vermaken ons hier. Het zonnetje schijnt, wat willen we nog meer? Even energie opdoen voor straks."