• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Populieren leggen het lootje

VIJFHUIZEN In rap tempo vallen de beeldbepalende populieren op en langs de Geniedijk ten prooi aan de kettingzaag. Het gedeelte tussen de Weg om de Noord en de IJweg is reeds onder handen genomen.

Momenteel worden de bijna veertig meter hoge bomen tussen de Drie Merenweg en de Spieringweg omgezaagd. Vanwege de werkzaamheden is het fietspad uit veiligheidsoverwegingen nog tot en met 2 februari afgesloten. Later volgt het gedeelte tussen de IJweg en de Drie Merenweg.

Dat hoge bomen veel wind vangen werd nog maar eens duidelijk tijdens de westerstorm van vorige week. Complete bomen knapten af als luciferhoutjes. De kans is trouwens groot dat de populieren uit de polder hun levensdagen slijten in een luciferdoosje. Met het verdwijnen van de bomenrij verdwijnt tevens een bijzonder fotogeniek beeld. Er komen iepen voor terug. Taaie rakkers die bestand zijn tegen storm en fijnstof opnemen.

Ze hebben een aanmerkelijk langere levensduur dan een populier. En groeien veel langzamer zodat het wel even zal duren voordat de bomen wederom het karakteristieke beeld van de Geniedijk zullen bepalen.