• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Slimme waterberging voor droge voeten

CRUQUIUS Met zijn inzending 'Delta Opslag' heeft Tijmen Dekkers de eerste prijs gewonnen van de prijsvraag Cruquius 2020: Toekomst van Nederland Deltaland. Burgemeester Theo Weterings reikte hem deze prijs, een cheque ter waarde van 1.500 euro, vrijdagmiddag uit in museum De Cruquius.

Droge voeten en schoon drinkwater komen niet vanzelf. Om beide te houden zijn slimme en creatieve oplossingen nodig. En het vraagt om de bewustwording bij de deltabewoners dat al die ingrepen echt nodig zijn. Met die wetenschap schreef de Vereniging van de Vrienden van de Cruquius de prijsvraag uit 'Hoe houden we Nederland Deltaland met zijn polders de komende 100 jaar bewoonbaar, leefbaar en veilig?" Bedoeld om studenten van universiteiten en hogescholen te prikkelen met een frisse blik naar dit urgente vraagstuk te kijken.

En dat hebben ze gedaan. En hoe. In totaal ontving de jury twaalf inzendingen. Hiervan werden er vijf genomineerd met uiteindelijk drie winnaars. Vijf inzendingen die een antwoord hebben gegeven op de vraag hoe je met slim nadenken en durf een bijdrage kunt leveren aam de toekomst van ons deltaland. De vraag waar ook het Hoogheemraadschap Rijnland een antwoord op probeert te vinden is uit de inleiding van dijkgraaf Gerard Doornbos op te maken. Het is geen eenvoudige opgave om goed om te gaan met de klimaatverandering. De verschillende belangen zijn groot laat hij het gezelschap in het historische museum weten. "De oplossingen liggen dicht bij huis. Waterberging is er zo een. Maar nóg beter is het ervoor te zorgen dat het regenwater in de grond kan zakken in plaats van dat het in het rioleringssysteem terecht komt."

En dat blijkt precies het plan te zijn waarmee Tijmen Dekkers de eerste prijs wint. De student civiele techniek komt met innovatieve en originele ideeën om water op te vangen bij extreme regenval en dit in tijden van droogte weer terug te laten lopen in het watersysteem. Volgens de jury is de combinatie van verschillende opgaven en oplossingen bijzonder slim in elkaar gezet en spreekt van een doortimmerd en compleet verhaal.

Meer nieuwe komende donderdag in de papieren versie van HCnieuws.nl.