Honkbalcoach Dè Flanegin: 'Alles winnen voor de tweede plaats'

HOOFDDORP De komende tegenstander van Vaessen Pioniers kan het alvast in zijn agenda zetten. De Hoofddorpers komen de komende drie wedstrijden met maar één doel het honkbalveld op en dat is winnen met grote cijfers verschil. Uiteindelijk doel: de tweede plaats om daarmee een betere uitgangspositie te hebben voor de play offs.

Eerste worden in de reguliere competitie - dat zit er niet meer in. Daarvoor is de voorsprong van Neptunes (33 keer winst in 39 wedstrijden) te groot geworden. Maar Pirates, de huidige nummer twee, staat daar met 29 uit 39 onder. Terwijl Pioniers op 26 uit 39 staat. Een overbrugbaar gaatje, aldus hoofcoach Dè Flanegin, zeker als Neptunes haar sportieve plicht blijft doen in de laatste drie wedstrijden van de reguliere competitie. Dan staan Neptunes en Pirates tegenover elkaar. Het drieluik staat gepland voor 4, 6 en 7 augustus.

Tegenstander voor de Hoofddorpers in het komend drieluik is UVV dat met 7 uit 39 bijna onderaan staat. Alleen DSS staat daar nog onder met 6 uit 39. "Dus gaan we deze week scherp trainen", aldus Flanegin die niet onaangenaam verrast wil worden als gevolg van gemakzucht, verslapping of verlies van concentratie. "Je moet gewoon scherp spelen en alles winnen. Alleen dan maak je kans op die tweede plaats."

Zo'n onaangename verrassing zat er overigens afgelopen zondag wel bijna in. De 'ontsnapping' kwam in de negende en laatste inning. Daarvoor had DSS in haar thuisbasis in Haarlem prima weerstand geboden. Beter nog: de Haarlemmers hadden zelfs in de derde inning brutaal de leiding genomen, mede omdat werper Nick Keur even zijn controle verloor. Tussenstand 2-0. Pioniers trok dat meteen in de volgende inning recht (2-2), maar vergat door te drukken terwijl er toch voldoende mogelijkheden waren. "Zo geef je DSS het gevoel dat er nog kansen zijn", aldus Flanegin die niet echt tevreden was over de houding van het team. "Je moet meteen doordrukken. Dan gaan die koppies naar beneden en kun je het eenvoudig afmaken."

Dat laatste gebeurde pas in de laatste inning door drie keer te scoren en het vervolgens goed dicht te houden. Eindstand 2-5 en de derde winst in het drieluik tegen DSS (na 11-0 en 3-0).

"Nogmaals - donderdag, zaterdag en zondag (thuis) moeten we winnen en Neptunes moet Pirates vegen. Dat is het gewenst scenario."

Dat hij daar zo op hamert, is niet onlogisch. De nummer 1 start met 6 punten aan de play offs. De nummer 2 met 4, de nummer 3 met 2 en de nummer 4 met 0. Daarnaast heeft de nummer 2 meer thuiswedstrijden.

De play offs beginnen 11 augustus. Deelnemende teams zijn Neptunes, Pirates, Pioniers en Kinheim. De nummers 1 en 2 maken onderling uit wie Nederlands kampioen wordt.

(Op de foto: Flanegin spreekt werper Keur toe in de wedstrijd tegen DSS)