Grootmoeders keuken blijft open

Frans Witteman

Grootmoeders keuken kan een groot succes genoemd worden. Elke eerste vrijdag van de maand geniet een grote groep mensen van gerechten van toen. Hete bliksem, West-Friese ketelkost, biestpannenkoeken, blote billetjes in het gras, Haagse Bluf, het heeft allemaal al eens op tafel gestaan. Volgende week vrijdag staat Stimpstamp, oftewel stamppot rauwe andijvie met spekjes en rookworst op het menu met rabarbermoes als toetje. Oude gerechten al die nog steeds heerlijk smaken, verzekert chef-kok Tineke Krikke, tevens initiatiefnemer van het maandelijkse smulfeest in het Vijfhuizense dorpshuis. "Het smaakt niet alleen lekker, het is ook vreselijk gezellig. Er wordt gesmuld en gelachen en lang nagetafeld. Vaste prik zijn er ook eters uit plaatsen als Haarlem en Zwanenburg", weet ze. "Drie vrijwilligers staan achter het fornuis. Ze koken in de zomerperiode gewoon door. Opoe immers had ook nooit vakantie. De maaltijd wordt altijd afgesloten met koffie of thee met elke keer een ander ouderwets, maar kraakvers, koekje van bakker Dijkzeul. Slager Ton van Slagerij Melman denkt mee en levert prima waar en supermarkt Hoogvliet is niet te beroerd om zo nodig spullen bij te bestellen. En wat te denken van dorpshuisbeheerder Roel Krijger. Hij heeft inmiddels een grote hoeveelheid professionele keukenspullen, maar wordt er toch nog iets gemist dan racet hij het dorp af om de kookdames te voorzien van de juiste materialen." Aanschuiven kost slechts vijf euro. Om te weten voor hoeveel personen ingekocht moet worden is aanmelden noodzakelijk. Dat kan tot uiterlijk woensdag 2 augustus via mobiel nummer 06-37662710 (opoe gaat met haar tijd mee). Binnenwandelen vanaf 17 uur, om 17.30 uur komen de pannen dampend op tafel.