• Archieffoto van de brandende loods.

    Laurens Bosch

Opzet achter brand Zwaanshoek die tachtig mensen dupeerde

ZWAANSHOEK  Een grote brand in een bedrijfspand aan de Spieringweg in Zwaanshoek resulteerde in april vorig jaar in een immense schade, maar gelukkig niet in gewonden of erger. De politie gaat ervan uit dat de brand is aangestoken en beschikt gelukkig over camerabeelden van de verdachten. Die beelden werden afgelopen week getoond in Opsporing Verzocht.

De loods van het bedrijf aan de Spieringweg in Zwaanshoek werd in de vroege ochtend van zondag 7 april 2019 volledig verwoest. Behalve opslag- en kantoorruimtes, bevond zich in de loods ook een aantal woningen.

TWEE VERDACHTEN IN BEELD Onderzoek wijst uit dat de brand tussen 04.30 en 05.00 uur is aangestoken. Op bewakingsbeelden van binnen in de loods is een man te zien die daar hoogstwaarschijnlijk mee te maken heeft. Kort nadat hij uit beeld verdwijnt, zijn de eerste rookwolken al zichtbaar.

Deze verdachte had vermoedelijk een handlanger die buiten op hem wachtte. Waarschijnlijk bestuurde de man die binnen rondliep de auto waarmee ze samen arriveerden. De tweede man, de bijrijder dus, is tijdens de brandstichting niet bij de auto weg geweest.

OPVALLENDE BROEK Hoewel de buitenopnamen helaas van slechte kwaliteit zijn, moeten de beelden van de man die in de loods rond struinde herkenning kunnen opleveren. De vermoedelijke brandstichter droeg een bodywarmer over een capuchontrui of -vest, maar het meest opvallend is zijn broek: die heeft op het linker bovenbeen twee reflecterende strepen.

SCHEURENDE AUTO De politie denkt dat de mannen in een Opel Corsa reden uit een bouw-jaar tussen 2001 en 2006. Terwijl in de loods het vuur om zich heen greep, scheurde die auto iets verderop op de Spieringweg nog langs een beveiligingscamera. Daarna ontbreekt van de verdachten ieder spoor.

(tekst gaat verder onder de video)

DENK MEE Zo'n tachtig mensen zijn door de brand gedupeerd en de totale schade loopt in de miljoenen. Het is de politie er alles aan gelegen om de verantwoordelijken in de kraag te kunnen vatten. Wie meer informatie heeft over de brand, de mannen op de beelden of de auto, meld dit dan bij de politie. Dat kan via onderstaande telefoonnummers of vul het tipformulier in op politie.nl.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079 - 3458999