• Hoofddorp - Bij de pinautomaat van de Rabobank bij winkelcentrum Toolenburg aan de Markenburg zijn deze dinsdag bloemen neergelegd.

    Michel van Bergen

Gemeenteraad Haarlemmermeer houdt minuut stilte voor slachtoffer roofmoord

HOOFDDORP De gemeenteraad heeft donderdag voorafgaand aan haar vergadering een minuut stilte in acht genomen voor het dodelijke slachtoffer van de beroving bij de pinautomaat in het winkelcentrum Toolenburg in Hoofddorp. De 64-jarige Tom Manting uit Hoofddorp overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Locoburgemeester Jurgen Nobel zei dat de vreselijke gebeurtenis diepe sporen heeft nagelaten in de wijk Toolenburg en ver daarbuiten. Vlaggen hingen halfstok en op de plek van het misdrijf zijn bloemen en knuffels gelegd.

Locoburgemeester Nobel zei dat het slachtoffer en zijn vrouw maandagavond met de auto terugkeerden in Hoofddorp en kort voor negen uur 's avonds bij de pinautomaat in het winkelcentrum geld wilden pinnen. Nadat de man dat had gedaan, werd hij aangevallen door twee jongens. Er ontstond een worsteling, waarbij het slachtoffer meerdere keren met een mes is gestoken.

Zijn vrouw was getuige van het misdrijf. Nobel vertelde dat zij een verleden heeft bij de gemeente Haarlemmermeer. Saskia Manting-Peters had meerdere functies bij de gemeente, onder meer bij de griffie van de gemeenteraad. Haar man ging juist deze week met pensioen.

Voor de dodelijke steekpartij werd eerst een 16-jarige verdachte aangehouden. Hij is naderhand vrijgelaten. Daarop zijn er twee 15-jarige jongens als verdachte aangehouden. Jurgen Nobel wilde daar donderdag niet te veel over zeggen, omdat de politie nog volop bezig is met het onderzoek.