• In december werd een man van 64 bij een pinautomaat neergestoken.

    Eric van Lieshout

Grote zorg over messen trekkende jeugd Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER Komend jaar wordt er extra aandacht besteed aan jongeren die met messen de straat op gaan. Dat zei burgemeester Marianne Schuurmans dinsdag in een toelichting op het uitvoeringsprogramma veiligheid voor 2020.

Het lijkt erop dat jongeren tussen de 13 en 16 jaar niet meer zonder wapen de straat op durven.

Afgelopen jaar waren er landelijk veel steekincidenten waarbij jongeren betrokken waren. In Hoofddorp werd in december een 64-jarige Hoofddorper doodgestoken bij een roof bij een pinautomaat. Voor dat misdrijf zitten nog twee 15-jarige verdachten vast.

Er is sprake van een trend. Burgemeester Schuurmans: “Het lijkt erop dat jongeren tussen de 13 en 16 jaar niet meer zonder wapen de straat op durven. Over waarom dat is willen we in gesprek met ouders en met scholen.”

Volgens de burgemeester maken niet alleen allochtone jongeren zich schuldig aan wapenbezit, maar ook autotochtone jongeren. “De vooroordelen zijn niet van toepassing. Jongeren uit alle wijken en straten lopen tegenwoordig met messen. Ze voelen zich anders niet veilig meer. We moeten dat aanpakken bij de gezinnen en de scholen.”

[