• Jenke Haverhals en Thijs Berkvens staan rechts van burgemeester Schuurmans.

    Trudy Witteman

Wanhopige ondernemers Zwanenburg schaffen camera’s tegen overvallers aan

ZWANENBURG Ze zijn de overvallen meer dan zat en daarom gaan de ondernemers Jenke Haverhals van Haverhals Schoen- en Sportmode aan de Kerkhoflaan en Thijs Berkvens van de Albert Heijn uit Zwanenburg camera’s aanschaffen om hun eigendommen te beschermen.

Ze maakten hun stap afgelopen maandag bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Ondernemingsvereniging Halfweg, Zwanenburg, Boesingheliede en omstreken (OVHZB)

Ironisch genoeg vlak voor het moment dat het winkelgebied uit handen van burgemeester Marianne Schuurmans de 5e KVO-ster krijgt uitgereikt als bewijs dat het gebied heel, schoon en veilig is. Maar de beide ondernemers kunnen niet anders. Ze staan met hun rug tegen de muur. De overvallen waar Haverhals in 2017 en 2018 mee te maken kreeg en de Albert Heijn vorige maand, hebben diepe sporen getrokken. De beide ondernemers hebben geprobeerd samen met de gemeente op te trekken, maar dat is niet gelukt, laten ze weten. Een omgeving die niet schoon en rommelig is daagt criminelen uit, zegt de burgemeester. Ze spreekt ook over gedeelde verantwoordelijkheid en drukt de beide ervaringsdeskundigen op het hart: “Kom met mij praten over jullie stoute plannen.”

In zijn nieuwjaarstoespraak komt OVHZB-voorzitter Rob Koster met een stevige waarschuwing richting de ondernemers die op bedrijventerrein De Weeren zijn gevestigd. “Om de algehele verloedering tegen te gaan is het noodzakelijk gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken. Helaas gebeurt dat niet, parkmanagementvereniging wil maar niet van de grond komen. De ondernemingsvereniging heeft het gevoel aan een dood paard te trekken. Als er niets gebeurt voorspel ik jullie een verder terugtrekkende gemeente die juist wel grote inspanningen levert om vooruitgang te boeken. Kom in actie is mijn dringende advies.”

Rob Koster sluit zijn toespraak af met een mooi toetje. Hij roept Wim Verlinden en Leonoor Juwett naar voren en maakt bekend dat beiden zijn benoemd tot erelid van de vereniging. Dit bij gelegenheid van hun vertrek als bestuurslid. “Twee kanjers die heel veel voor de ondernemers betekend hebben”, laat Koster onder instemmend applaus weten.