• column

    renee heijmans

Badhoevedorp saai?

Ik zou zeggen, nee. Ik woon hier nu ongeveer 13 jaar en ik vind het een fijn dorp om te wonen. Het is er over het algemeen rustig, soms wel iets te rustig. Gelukkig wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de herrie van de ons omringende snelwegen en vooral niet te vergeten Schiphol. Het was hier altijd een mooi groen dorp, alhoewel ook op dat gebied aardig is huisgehouden door het kappen van heel veel bomen en het niet meer maaien. Dat laatste zorgt ervoor dat ik mij soms in een oerwoud waan! Zeker niet saai. Een bruisend uitgaansleven kent Badhoevedorp niet, op een een paar leuke restaurantjes na. Maar met grote broer Amsterdam dichtbij en plaatsen als Haarlem, Amstelveen en Hoofddorp in de buurt, kan je altijd wel uit, al moet je er wel een reisje voor over hebben.

Ik vroeg mijn zoons, waarvan er 2 nog weekendbewoner zijn van Badhoevedorp wat zij ervan denken. Het antwoord was eensluidend: 'Badhoevedorp is saai! Ieder dorp dat zichzelf respecteert heeft wel een plek waar jongeren kunnen chillen en een drankje drinken. In Badhoevedorp is nooit iets te doen en voor alles moet je het dorp uit.' En dat dorp in en uit is door het weghalen van behoorlijk openbaar nachtvervoer ook nog eens moeilijker geworden. 'En als je dan met de bus terugmoet gaat dat bijna via Schiphol!' Fietsen vinden ze niet altijd een optie en op de scooter willen ze niet omdat ze dan geen biertje kunnen drinken.

Ik noem wat Badhoevedorpse 'uitgaansmogelijkheden' uit hun verleden. De 'cola-disco' in het Dorpshuis voor kinderen van de lagere schoolleeftijd. 'Dat vonden we toen hartstikke leuk.' Wellicht scheelde het dat er geen alcohol bij kwam kijken ... Ik sprak over het succesvolle U-night feest dat door een groep jongeren werd georganiseerd in de Sporthoeve, me niet realiserend dat mijn kinderen toen nog te jong waren voor een dergelijk evenement. En waar het toen klachten regende van omwonenden wegens geluidsoverlast. De Badkuip, die begon als een prima initiatief maar uiteindelijk verzandde tot een arena waarin 2 rivaliserende groepen hun ruzies uit kwamen vechten.

Ze hebben gelijk. Er is niets voor jongeren. Er kan niets voor jongeren. Onverdraagzaamheid, drankmisbruik en wederzijds onbegrip dragen daar zeker aan bij.

Maar misschien toch een zaadje geplant toen ik een van de jongens hoorde zeggen: 'Misschien moeten we zelf iets organiseren ...' U-night 2020?

Renée Heijmans