• Archief BDU

Dorpsdiender: Amsterdams

Geertje Bos schrijft elke twee weken een column over het werk van de politie in Haarlemmermeer.

Oud-politieman Ben Haspels houdt als geen ander van zijn geboortedorp, koestert goede herinneringen aan z'n jeugd, kijkt met plezier terug op jarenlang politiewerk in de gemeente Haarlemmermeer.

Hij maakt zich echter steeds meer zorgen over de jongste ontwikkelingen in en rond zijn woonplaats, op het gebied van verkeersgedrag. Hij noemt het 'op z'n Amsterdams.'

In die stad wordt hij als oppas opa van een kleinkind geregeld met hufterig gedrag op de rijweg geconfronteerd. Volgens hem gaat het langzamerhand ook in Nieuw-Vennep die kant op.

Voorbeelden te over. "Vooral in deze donkere dagen levert het vaak ook onveilige situaties op. Mensen op een fiets zonder verlichting, fietsers die wandelaars op een zebrapad zowat omver rijden, automobilisten die een stoplicht negeren en met een rotvaart door rood gaan. Om nog maar niet te spreken over de scheldpartijen."

Overigens komt dit soort verkeersgedrag gedurende zijn actieve diensttijd ook wel voor, maar aanzienlijk minder frequent dan nu. Haspels tekent een situatie uit, van een paar jaar geleden, rond stoplichten op de Noorderdreef.

"Op de hoek met de Dorpstraat had je een lagere school. Daar was een hek geplaatst om kinderen veilig naar de oversteekplaats op de dreef te leiden. Ik heb er meerdere keren 's morgens gepost en hoe vaak dat hek niet in barrels is gereden...Menig automobilist gaf nog eens extra gas om het groene licht halen, maar dat mislukte vaak, met als gevolg dat hij vol op de rem moest, hek kapot en paniek bij schoolgaande kinderen. Tegenwoordig zijn er knipperlichten die waarschuwen voor de voetgangers oversteekplaats.Dat helpt wel."

Hoewel Haspels niet meer in uniformblauw op straat actief is, houdt hij als vrijwilliger bij de dorpsraad een vinger aan de pols.Met de veiligheid van de burger in portefeuille. "Laatst deed een winkelier van het Venneperhof zijn beklag. Ik moest zelf eens komen kijken. De politie zou daar met bonnen schrijven rijk kunnen worden. Toen heb ik hem duidelijk gemaakt dat ik al jarenlang weg ben bij de politie, maar het graag zal doorgeven aan de collega's."