• column

    renee heijmans

Samen

In het beleid van onze gemeente Haarlemmermeer lijkt steeds meer dezelfde rode draad te ontdekken: samen! Als een soort mantra komt het "samen" tot uiting in meerdere projecten en onderwerpen. Zo is het te zien in de "shared space" gedachte maar ook in het vast goedbedoelde charme offensief dat Jouw Badhoevedorp heet.

Shared space. Gedeelde ruimte. De mooie gedachte dat verkeersdeelnemers een ruimte samen in pais en vree met elkaar delen. Straks ook op ons Lint, de fiets- en wandelverbinding, die straks op de plek van de oude A9 gaat worden aangelegd. Als het werkt achter het Centraal Station van Amsterdam dan moet het voor Badhoevedorp toch de ultieme oplossing zijn? Vandaar dat nu ook het Franse plein in het park Quatrebras deze geweldige vorm van samenzijn gaat krijgen. Omdat er van tevoren niet over is nagedacht dat kinderen en ouders op de fiets naar de korfbalclub en de kinderboerderij komen! En in plaats van dan maar een fietsverbinding aanleggen trekken ze het paradepaardje shared space van stal. Wat een oplossing. Maar niet voor alle verkeersgebruikers in dat gebied. Voor oudere wandelaars, rollatorgebruikers, kleine kinderen, mensen met handicaps als blind of doof of mensen met honden ligt de dreiging op de loer. Om bijna van de sokken gereden door fietsers met haast die op tijd bij een wedstrijd of training moeten zijn. Het lijkt alsof hier de gemeente kiest voor de goedkoopste en niet de beste oplossing voor een situatie die ze zelf hebben gecreëerd!

En dan Jouw Badhoevedorp! Werkelijk, iedereen mag meedenken in deze digitale denktank. Je zou haast denken dat dit de ultieme samenwerking is. Maar is dit nu wel echt zo? Het begint al met dat je moet aanmelden. Naast wat begrijpelijke demografische variabelen moet je ook aangeven of je aangesloten bent bij Dorpsraad, Business Club of Bezorgd Badhoevedorp. Toevallig (?) 3 kritische meekijkers van de gemeente, die de nodige aanmerkingen hadden op het DSO. Nogal stigmatiserend en makkelijk voor de gemeente: die reacties komen uit dezelfde hoek, dus beschouwen we als 1! Terwijl die meekijkers net zo goed bewoner zijn van dit dorp!

Het is een kwestie van keuzes maken over geveltjes en de kleur van de bankjes, meer is het niet. Waarmee bewoners een gevoel wordt gegeven van meedenken zonder echt te luisteren. Participatie staat voor samen in gesprek zijn, meningen uitwisselen en samen tot een gedragen resultaat van die inspanningen komen. Jouw Badhoevedorp? Het is niet mijn Badhoevedorp!

Renée Heijmans