• Sven van der Vlugt Fotografie

VOSKUIL: Geodriehoeken

Een aha-erlebnis (of juist niet?!?) in huize Voskuil: jongste dochter komt met wiskundeboek naar mij toe en vraagt: 'Wat heeft dit vak eigenlijk voor nut?' Exact dezelfde vraag stelde ik 30 jaar eerder aan míjn vader. Enige verschil is dat ik er zelf destijds direct ook een uitkomst aan koppelde.

'Je vader heeft er eerlijk gezegd ook nooit het nut van ingezien', antwoord ik dochterlief. 'Volgens mij is wiskunde vooral een excuus om contactgestoorde baarden aan een inkomen te helpen.'

Bij gebrek aan verdere kennis heb ik daarna maar het enige wiskundige uitgelegd waar ik ooit goed in was: de unieke getallenreeks die het woord 'oliebol' oplevert als je je rekenmachine omkeert (mijn andere kunstje - geodriehoeken breken waarop 'onbreekbaar' staat - heb ik uit kostenoverwegingen stilgehouden).

Groot nieuws was vrijdag dat de HEMA foute geodriehoeken heeft verkocht en daarom de voorraad heeft geblokkeerd. Ik zeg: goed nieuws! Van mij mag het martelplastic voor altijd uit de handel. Niet alleen bij de HEMA, maar overal. Ik kom ze graag breken.