• eigen opname

VrouwSimona: Populus/demos...

Misschien dat er nu mensen zijn die bovenstaande namen heel erg leuk gaan vinden voor hun boreling, maar daar gaat deze column niet over. Over naamgeving aan pasgeborenen dus. Wel is het eens leuk om te weten dat, met de winst van Forum voor Democratie van de heer Baudet, het woord populisme zo'n opgang heeft en zo'n angst inboezemt bij velen. Populus komt uit de Latijnse taal en betekent: Volk/het Volk. Demos komt uit de Griekse taal en betekent: Volk/het Volk. Zo dat is duidelijk. Beide termen die wij nu kennen en gebruiken hebben dezelfde grondslag in betekenis. Maar...bij het woord democratie oordelen de meesten van ons iets positiever dan bij het woord populisme. En graag verwijzen mensen ook naar de herkomst van de democratie uit het oude Griekenland met trots tromgeroffel op de borst. Waarbij ze dan maar voor het gemak vergeten dat het mogen meepraten/denken over de wetgeving in die tijd alleen bestemd was voor volwassen mannen die vrij waren, lees welgesteld, en beslist niet voor vrouwen, buitenlanders en slaven.

Ook hoor je weinig over de politicus Solon uit die tijd, die in 594 v.Chr. een nieuwe grondwet invoerde die de macht van de rijken moest inperken en de armen meer rechten moest geven. Want reeds toen al begon het te schuren tussen zij die het hebben en zij die het niet hebben, met als uitvloeisel dat minvermogenden daardoor ook geen stem dan wel invloed hadden.

Het begrip populisme in de politiek hoor je vandaag de dag veel. En het gebruik hiervan is vaak niet positief. Zo presenteerde de UvA een opiniepanel met de stelling: De groei van Forum voor Democratie/betekenis Volksmacht, is een gevaar voor de wetenschap en voor universiteiten. Hoogleraren uit diverse disciplines gaven daar hun mening over. Die was heus niet altijd fel tegen de heer Baudet, maar laat wel zien dat er een soort angst is voor wat er kan gaan komen.Ik zou zeggen, jongens ga in debat en onderzoek hoe e.e.a. komt. De taak van een academicus lijkt mij.

Ikzelf presenteer mij graag als trots lid van het Stoofjesvolk. Een term afkomstig van de heer Ollie B. Bommel. Die hield zich al bezig met de rol van de Bovenbazen richting Stoofjesvolk. Daarmee omzeil ik natuurlijk te behoren tot Populus dan wel Demos, dan wel rechts of links. Terwijl ik toch gewoon bij beide hoor.

Kortom er is een hoop losgewoeld met de opkomst van Forum voor Democratie. Heer Bommel zou zeggen: "Tom Poes, verzin een list! "

VrouwSimona…