• Eigen foto

VrouwSimona: VOL=VOL…

Bovenstaande uitspraak heeft destijds voor heel veel commotie gezorgd. Hij kwam uit de mond van een politicus die met deze verkiezingsleus, want dat was het, een uitbrander kreeg van de rechtbank. Het zou tot rassenhaat en discriminatie aanzetten. Een omstreden leus dus. Toch is de leus weer uit de kast gehaald, en heeft opnieuw betrekking op een teveel aan mensen die uit andere landen dan wel culturen komen, en die de eigen landsgrenzen oversteken om voet te zetten in andere landen.

Alleen doen zij dat niet met de intentie om dan voorgoed in zo'n ander land te verblijven, hooguit een week of enkele weken. Ik heb het hier over toeristen. Ooit was toerist zijn alleen weggelegd voor de happy few. Die hadden de middelen en de mogelijkheden om op reis te gaan naar vreemde oorden. Daarbij namen ze soms hun eigen bed mee, plus een flink aantal personeel om te koken en een minihuishouding draaiende te houden op hun plekken van bestemming.

Vandaag de dag kan bijna iedereen, je hoeft niet meer stinkend rijk te zijn, op reis naar oorden die ver van je eigen land liggen. En de groep die daar de middelen voor heeft is sterk aan het toenemen. Het is zelfs zo erg, dat nu de leus: Vol=Vol niet meer fout klinkt, maar gerechtvaardigd is. Zo grijpt Venetië naar middelen om het massatoerisme enigszins in te dammen. Vanaf mei dit jaar moet elke toerist wat geld betalen om de stad in te komen. En er zijn plannen voor reserveringen en tijdsloten. Amsterdam kijkt met een schuin oog toe hoe dat in de praktijk uit gaat pakken. Want ook in deze stad, met een verwachting van 23 miljoen toeristeninstroom de komende jaren, klinkt de leus.

Wij, in Haarlemmermeer moeten misschien onze kansen grijpen. Hebben wij niet een belangrijke plek waar veel van die toeristen binnenstromen, de luchthaven Schiphol, binnen onze grenzen. Ook land te over om te bouwen. Geen woningen, maar een kopie van de Amsterdamse grachten. Water is hier ook geen probleem. Stel je voor wat een werkgelegenheid dit biedt. En wat een ontlasting voor die geplaagde stad Amsterdam. Maar ook milieutechnisch een pracht idee. Geen heen en weer gereis van massa toeristen naar en van die stad richting luchthaven. Gewoon, dichtbij Schiphol, stap je zo het 17e -eeuwse Amsterdam in. Venetië is al nagebouwd in China, dus lets do it!

En als het te vol wordt? Wijken we uit naar Lelystad. Als ze het daar al niet eerder oppikken, dit prachtige verdienmodel.

VrouwSimona…