• eigen opname

VrouwSimona: Zomervakantie

De zomervakantie is voor ons heel vanzelfsprekend. Toch is deze periode, waarin met name de scholen en opleidingen hun deuren voor lange tijd sluiten, er niet altijd geweest. Zo rond het jaar 1830 is de zomervakantie bij onze voorouders begonnen. Eerst ging men ervan uit dat dit te maken had met de vele boeren die er toen nog waren, en dat deze in de zomerperiode de vlijtige handen van hun kinderen nodig hadden op het land. Maar dat blijkt niet te kloppen. Wie speurt in oude advertentie en nieuwsbladen rondom 1830 ziet vermeldingen staan van scholen die zichzelf aanprijzen dat hun leerlingen in de maanden juni/juli vijf weken vrij krijgen. Of scholen adverteren dat in die maanden er toelatingsexamen gedaan kan worden om in augustus eventueel toegelaten te worden tot de opleiding. Daarnaast is in de heetste maanden van het jaar er nog niets te oogsten, dat komt in de maand augustus, het woord oogst is hiervan afgeleid. Vroeger de maand van de graanoogsten.

Grappig is ook te lezen hoe verschillende onderwijzers uit die tijd kibbelden over de zin en onzin van zoveel vrije tijd voor de leerlingen.

Ikzelf ging in deze zomervakantie met een zevenjarige naar kasteel de Haar om daar een speurtocht te doen naar de vakantiebelevenissen van de destijds wonende baron en barones Van Zuylen (1880-1930). Aan de hand van een reuzenpaspoort scheurde de zevenjarige door de zalen en gangen om de opdrachten in te vullen. In het boekje stond, dat wanneer je er niet uitkwam het rustig aan de suppoost mocht vragen. En dus vroeg ze aan de suppoost waarom het kind van de barones en baron de kleine Portugees werd genoemd. Die antwoordde: "omdat het kindje in dat land gemaakt is door zijn ouders!" De zevenjarige keek glazig naar hem op en vroeg aan mij of ik dat in haar boekje wilde noteren. Ik schreef keurig dat zijn moeder toen zwanger was van hem, en siste naar de suppoost dat ik dat een achterlijke vraag voor zevenjarigen vond. Maar de suppoost vertelde nog dat zij daar op huwelijksreis waren en dat die vakantie twee jaar duurde! Toen siste ik nog terug dat het zeker niet wilde lukken. De zevenjarige was toen al naar de keuken gerend om de augurken in de glazen potten te tellen en scoorde na afloop haar stickers.

Zes weken zomervakantie is best lang. In het Midden-Oosten zijn drie maanden heel normaal. Hoeveel speurtochten moet je dan wel niet af?