• Internationaal Danstheater

    Sebastiaan Peelen

Internationaal Danstheater op Afrikaanse livepercussie in De Meerse

20-04-2016, 15:41 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 8 mei 2016, 14:00 tot 16:00

Locatie:

Hoofddorp

Kymani gaat op zoek naar zijn oorsprong. Hij is als jong kind geadopteerd en woont nu ver weg van zijn geboorteland. Hij groeit op in een klas met leerlingen uit verschillende landen en maakt kennis met verschillende tradities en culturen, maar hij voelt zich nergens thuis. Hij hoort Australische en Aziatische muziek, ziet Ierse en Indonesische dans, maar pas wanneer hij de trommelmuziek uit Afrika hoort, komt hij er uiteindelijk achter welke cultuur bij hem past. Nu kan hij zijn vrienden iets laten zien en horen over zijn cultuur en verhalen vertellen met ritmes en klankkleuren. "Het spelplezier van de Senegalese slagwerkers straalt af op het hele ensemble, dat vooral in de finale alles uit de kast trekt om het theater op zijn kop te zetten" (Het Parool****) Geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. 'Kymani, het verhaal van een drummer' is te zien op zondag 8 mei om 14:00 uur in de kleine zaal van De Meerse.

Choreograaf Jan Linkens, geboren in Maastricht, ontving zijn dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1977 werd hij geëngageerd door Het Nationale Balletin Amsterdam en werkte daar 17 jaar als danser en choreograaf. Inmiddels heeft hij meer dan 50 balletten gecreëerd met verschillende gezelschappen over de hele wereld. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen met zijn choreografieën, onder meer in Duitsland, Japan en Cuba. Zijn stuk 'Nuevas Cruzes' werd in 1997 genomineerd in de categorie 'Best Choreography' voor de Benois de la Danse Prijs. Na 17 jaar werken in het buitenland is Linkens sinds 2011 weer terug in Nederland als artistiek intendant van het Internationaal Danstheater in Amsterdam.

Dansers van het Internationaal Danstheater zetten de verhalen van Kymani om in beweging en worden live begeleid door de Senegalese trommelaars Moussé Pathé Mbaye en Pape Seck. Moussé Pathé Mbaye is een befaamde tama bespeler (talking drum) en Pape Seck, afkomstig van een Griot familie, is bespeler van vele percussie instrumenten waaronder sabar, bougarabou, djembé, krin en doundoun. Een mooi, woordloos dansstuk waarin verschillende dansculturen samenvloeien.

De Meerse kleine zaal

Zondag 8 mei - 14:00 uur

www.demeerse.nl

Kaarten voor het 'Kymani, het verhaal van een drummer' zijn verkrijgbaar via de kassa van De Meerse, telefoon 023 55 63 707 of via www.demeerse.nl.