• 'Tzodom 24', 2016, video installation, dimensions variable, 24 hours loop

    Takeshi Ikeda

Kunstfort presents Takeshi Ikeda - Weekend

24-09-2018, 14:41 | Lezersnieuws | Manique Hendricks

Datum:

vrijdag 28 september 2018, 17:00

Locatie:

Fortwachter 1
Kunstfort bij Vijfhuizen
Vijfhuizen

Kunstfort presenteert:

Takeshi Ikeda

Weekend, 2018

Diverse media

Op de verduisterde zolder van het Doelengebouw treffen we tekeningen, videodocumentatie van een muziekoptreden, en een merkwaardige verzameling afval, rommel en keyboards. Het zijn de overblijfselen van het werk van een componist en kunstenaar die we nooit zullen ontmoeten: een vrouw van rond de dertig, reeds gestorven, met een fascinatie voor ?dat wat overblijft?. Uit haar dagboek blijkt dat ze hoopte dat gelijkgestemden haar werk in de toekomst zullen voortzetten en opnieuw uitvoeren, steeds weer ?klonen?, waardoor ze voor eeuwig zal voortleven?

Kunstfort bij Vijfhuizen neemt deel aan de Haarlemse Herfst met een intrigerende installatie van (geluids)kunstenaar Takeshi Ikeda (JP, 1984) op de zolder van de Centrale Bibliotheek, het voormalige Doelengebouw van de schutters. Met dit werk brengt Ikeda de Kunstfort-thematiek van het militaire en sciencefiction samen met zijn onderzoek naar Noise en 'saaiheid' in muziek.

Takeshi Ikeda was in 2017 resident op de Rijksakademie voor beeldende kunsten en woont en werkt momenteel in Tokyo. Ikeda is ge?nspireerd door experimentele muziek (zoals John Cage en de Wandelweiser Group) en hardcore punk. De structuur van deze muziekgenres is monotoon en saai. Ikeda maakt zelf ?saaie? composities en combineert deze met performances waarin hij zijn idee?n over saaiheid uit. Saaiheid is voor Ikeda geenszins negatief: hij beschouwt het als een belangrijke eigenschap van zowel muziek als tijd. Het leven is volgens hem geen aaneengesloten reeks hoogtepunten, maar vooral saaie tussentijd.

www.kunstfort.nl

Over Haarlemse Herfst 28 t/m 30 september 2018

Tijdens dit weekend vol hedendaagse kunst treden Haarlemse musea, kunstenaarsinitiatieven en presentatieplekken buiten hun muren en stellen zij kunst tentoon op ongewone locaties in Haarlem centrum. Deelnemers van de Haarlemse Herfst 2018: 37PK, De-Passages, De Vishal, Museum het Dolhuys, Frans Hals Museum, Horizonverticaal, Kunstfort bij Vijfhuizen, Nieuwe Vide en Sugar Pop Institute.

Kunstfort bij Vijfhuizen is kunst, erfgoed en natuur in ??n. Het eiland is omringd door hoogstaande voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning: polderlandschappen en Vinexarchitectuur. De programmering is ge?nspireerd op het genre van sciencefiction.

Vrijdag 28 september 21.00 performance met inleiding door Zippora Elders, artistiek directeur en curator.