Lezing over Mata Hari in het dorpshuis van Badhoevedorp.

01-10-2017, 15:11 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 10 oktober 2017, 13:30 tot 15:30

Locatie:

Snelliuslaan 35, Badhoevedorp
Dorpshuis Badhoevedorp
Badhoevedorp

LEZING OVER MATA HARI IN HET DORPSHUIS VAN BADHOEVEDORP

Deze maand oktober, 100 jaar na haar dood, opent in het Fries museum de grootste Mata Hari- tentoonstelling ooit. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto's, plakboeken , brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari.

Op 10 oktober zal Lisette le Blanc, die gedurende 25 jaar directeur/ conservator van Museum Dorrestad in Wijk bij Duurstede was en thans conservator van Museum Stadskasteel in Zaltbommel en het Streekmuseum te Tiel, ons tijdens haar lezing, met dit Friese meisje mee laten meereizen van haar geboortestad Leeuwarden naar Nederlands-Indie, waar het noodlot haar achtervolgt. Lisette laat ons meeleven met de glorieuze opkomst van Margaretha in de danstheaters van Parijs. Als Mata Hari betovert deze jonge vrouw het societypubliek met haar exotische dans waar ze langzaam haar lichaam ontbloot. Tien jaar lang is ze een sensatie, de kranten raken niet over haar uitgeschreven. Maar de talloze affaires met mannen in uniform en haar reizen door Europa maken haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. In 1917 sterft ze voor een Frans vuurpeloton in de bossen bij Parijs.

De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Vrouwen van Badhoevedorp. Niet leden, ook mannen, zijn van harte welkom. De lezing is gratis voor leden van de VVB, niet leden betalen 7.50 euro aan de zaal. Er hoeft niet gereserveerd te worden, inloop vanaf 13 uur, in Dorpshuis van Badhoevedorp, Snelliuslaan 35, 1171CZ Badhoevedorp.