• Camile Smeets met vader Jos en zoon Roan voor haar Lord of the trees.

    janny Herfst

Lord of the Trees Camile Smeets in Galerie Kunst2001, eerbetoon aan gerooide bomen van Badhoevedorp

07-09-2017, 10:20 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 8 september 2017, 15:42 tot zondag 8 oktober 2017, 15:42

Locatie:

Snelliuslaan 35, Badhoevedorp
Dorpshuis Badhoevedorp - Galerie Kunst 2001
Badhoevedorp

Bij de opening van 'Two of a kind' in Galerie Kunst 2001

Verrassend eerbetoon aan gerooide bomen van Badhoevedorp

In Galerie Kunst 2001 is een verrassend eerbetoon te zien aan de gerooide bomen van Badhoevedorp. Er wordt door het dorp een stevige prijs betaald voor de zo lang gekoesterde wens van omlegging van de A9. Niet alleen asfalt en geluidsschermen verdwijnen uit het dorp, maar ook heel veel bomen. Het eerbetoon is een creatie van Camile Smeets, die tot en met 8 oktober 2017 samen met haar vader Jos Smeets exposeert in de Galerie in het Dorpshuis van Badhoevedorp. Tijdens de opening zondag, vertelde Camille wat haar heeft bewogen om met een forse aquarel aandacht te vragen voor deze 'schokkende ingreep in de natuur'.

Camile maakt beelden van klei, figuren van mensen en dieren. Ze brengt daarmee een ode aan de verbinding van de mens met de natuur. In haar eigen verbinding met de natuur had ze niet lang geleden een schokkende ervaring. Ze kwam in Lijnden wonen en werd vrijwel direct benaderd door een buurman die graag bomen wilde kappen maar daarvoor haar goedkeuring nodig had. Zij stemden in, maar toen de bomen weg waren, kregen ze spijt van deze forse aantasting van de natuur. Bovendien zag ze dat er in Badhoevedorp een ingrijpende kaalslag plaatsvond en wilde daarmee iets doen. Dat werd het zeer indringende schilderij 'Lord of the Trees', als eerbetoon. (http://www.galeriekunst2001.nl/?p=opening&nr=67).is in een timelaps Youtube filmpje te zien hoe dit opmerkelijke schilderij tot stand kwam.

'Two of a kind' expositie van vader Jos en zijn dochter Camile Smeets. De Gerrit Rietveld Academie Amsterdam werd voor Camile'een lange en pijnlijke weg', zoals ze zelf zei, Toch vond ze daar uiteindelijk de expressie die ze zocht.

Jos maakt sculpturen, installaties, keramische beelden en toegepaste kunstvoorwerpen. Een collectie uit zijn oeuvre is te zien in het Dorpshuis van Badhoevedorp. Hij gebruikt staal, hout, foto's en klei maar in feite elk soort materiaal dat past bij zijn idee. Zijn meest recente werk bestaat uit uit staal gesneden wandsculpturen.

De tentoonstelling 'Two of a kind' is nog te zien tot en met 8 oktober. Op vrijdag tot en met zondag is de Galerie geopend van 13.00 tot 17.00 uur, maar de expositie is altijd te bezichtigen als het Dorpshuis geopend is. Het schilderij 'Lord of the Trees' heeft een opvallende ereplaats gekregen.

Meer informatie is te vinden op de site: www.galeriekunst2001.nl