• Voorronde NK Slowbiking in 2017 tijdens Ronde van de Orteliusstraat in Amsterdam

    Cycle Fun Productions

Voorronde Open NK Slowbiking

15-05-2018, 09:27 | Lezersnieuws | Paulien Willems

Datum:

zondag 20 mei 2018, 11:00 tot maandag 21 mei 2018, 17:00

Locatie:

Lisserweg 481
Landgoed Olmenhorst
Lisserbroek

Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking 2018

Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions de vierde keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op 20 en 21 mei vindt de derde voorronde plaats in Lisserbroek tijdens de Appelparade op het landgoed Olmenhorst.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo?n contest helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en een muzikant die de race al improviserend muzikaal begeleid.

Het NK Slowbiking is niet alleen voor de geoefende langzaamfietsers, iedereen mag meedoen aan de voorronden. Aanmelding is ter plekke mogelijk. Meedoen is meteen een goede oefening in geduld hebben. Want in een tijd waarin alles sneller moet, is het bij slowbiking juist de kunst om g??n haast te hebben. Dat geldt ook voor de toeschouwers. Kijken naar mensen die iets heel langzaam doen, is een vorm van onthaasten.

De komende maanden strijden fietsers behalve in Amsterdam ook in Meerkerk, Nijmegen, Rotterdam, Maastricht, Tilburg, Eindhoven, Olmenhorst en Dordrecht in voorrondes tegen elkaar tot de finale op 21 oktober tijdens Euro Cycling XP in het MECC Maastricht.

De tweede en derde NK Slowbiking werd gewonnen door Jasper van Mierle uit Nijmegen in 19 minuten en 23 seconden. Van Mierle ? eigenaar van Jasper Fietsen en daarnaast amateur wedstrijd schaatser en wielrenner? hoopt in oktober weer de finale te winnen.

Wat is het geheim van goed slowbiken? ?rust bewaren, kalm blijven, hartslag laag en evenwicht houden,? zegt van Mierle. ?niet afstappen bij een rood stoplicht maar op je fiets blijven staan, is een zeer goede oefening!

??Iedereen mag meedoen, jong en oud??, zegt Paulien Willems. ??We gaan talenten scouten uit verschillende fietsculturen en -disciplines. Per voorronde gaan de drie beste -dus langzaamste- slowbikers door naar de finale op 21 oktober in het MECC Maastricht tijdens de Euro Cycling XP. We hopen dit jaar meer dames te zien.?? De winnaar krijgt een fiets, een Cheetah Bike.

Meer informatie en agenda: https://cyclefunproductions.org/nl/event/open-nk-slowbiking-tour-2018/