• Een Rohingya-gezin komt met een bootje aan in Bangladesh.

  1We - Een Wereld Idee
 • Het 1We-team vorig jaar in actie tijdens het uitdelen van de dekens.

  1We - Een Wereld Idee
 • Een warme deken kan voor een dakloze het verschil betekenen tussen leven en dood.

  1We - Een Wereld Idee
 • Van gesprokkeld bamboe en oud plastic bouwen de Rohingya’s een hutje.

  1We - Een Wereld Idee

1We start dekenactie voor Rohingya's in Bangladesh

13-10-2017, 13:02 | Lezersnieuws | 1We - Een Wereld Idee

Het zijn er inmiddels vele honderdduizenden: Rohingya's die vanuit Myanmar zijn gevlucht naar Bangladesh. En nog steeds stromen ze de tjokvolle opvangkampen binnen. Met niet meer dan de kleren die ze droegen toen ze op de vlucht sloegen. Reden voor ontwikkelingsorganisatie 1We - Een Wereld Idee om de jaarlijkse dekenactie deze keer in het teken te zetten van de onderdrukte Rohingya-minderheid.

"Veel Rohingya-vluchtelingen zijn zwaar getraumatiseerd door het extreme geweld dat ze hebben meegemaakt", vertelt 1We Supervisor Steven Kruit vanuit Bangladesh. "Hele gezinnen hebben kapitalen betaald om met een bootje de oversteek te kunnen maken. Of ze hebben een barre voettocht gemaakt naar de grens met Bangladesh, vaak op blote voeten. En dan komen ze terecht in overvolle kampen, waar ze van gesprokkeld bamboe en oud plastic een hutje bouwen. Sanitaire voorzieningen zijn er nauwelijks en er is een groot gebrek aan voedsel, water en medicijnen. En dan is de toestroom van nog meer vluchtelingen nog lang niet ten einde."

Kinderen ondervoed

Op dit moment staat de officiële teller op 500.000 vluchtelingen. De verwachting is dat dit aantal kan oplopen tot 700.000. De twee VN-opvangkampen in het zuiden van Bangladesh kunnen de toestroom nauwelijks aan. Inmiddels heeft de Bengaalse regering extra hectares land beschikbaar gesteld om een derde kamp op te bouwen. Volgens 1We-directeur Robbert Hagens kan dit niet snel genoeg gebeuren. "Kinderen komen al zwaar ondervoed binnen en mensen kampen met ernstige fysieke en psychisch problemen. Als dan ook de hygiëne ver beneden peil is, ligt er zo een epidemie op de loer."

Noodactie

De keuze om de zevende editie van de 1We Dekenactie uit te roepen tot een noodactie was dan ook snel gemaakt, zegt Hagens. "We hebben het hier over mensen die huis en haard moesten verlaten en werkelijk niets meer hebben. En ze hadden al niet veel. En dan breekt langzaam maar zeker ook de winter aan in Bangladesh. Dat betekent dat de temperatuur kan dalen tot onder de 5°C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid zorgt dit voor een extreem koude gevoelstemperatuur. In de afgelopen jaren hebben we met onze dekenactie ervaren wat een warme deken betekent voor straatkinderen en daklozen. Laat staan voor deze vluchtelingen. We hopen dan ook op een recordaantal gedoneerde dekens, die we in december kunnen uitdelen."

Voor een bedrag van € 5 doneer je al een 1We Deken. Kijk voor meer informatie op: www.1We.org.