• Energiecoaches ontvangen hun certificaat

Aan de slag met energie besparen na het Energiecafé

19-10-2015, 10:11 | Lezersnieuws | NMCX Centrum voor Duurzaamheid

Veel bewoners beseffen wel dat energie besparen goed is voor de eigen portemonnee én het milieu, maar handelen daar nog niet altijd naar. In veel huishoudens valt via gedragsverandering en kleine aanpassingen in de woning nog veel energiewinst te behalen. Daarom werd in de week van de Duurzaamheid, op zaterdag 10 oktober, het eerste Energiecafé georganiseerd in kerkcentrum De Ark-Overbos, door NMCX Centrum voor Duurzaamheid in samenwerking met kerkcentrum De Ark-Overbos. Tijdens het Energiecafé konden leden van de kerk, buurtbewoners en andere geïnteresseerden bij 6 energiecoaches terecht voor tips en maatregelen om eenvoudig en direct energie te besparen.

Energiecoaches aan de slag

Arjanne Lagendijk, directeur van NMCX, startte het Energiecafé door de certificaten aan de energiecoaches uit te reiken: "We hebben een aantal leden van de kerk een cursus tot energiecoach aangeboden. Op deze manier kunnen buurtbewoners en leden van de kerk op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan over energiebesparing". Na de uitreiking van de certificaten en een plenaire presentatie van Aarnoud van der Deijl, predikant van De Ark, verdeelden de aanwezigen zich over de verschillende workshops in het kerkcentrum.

Energie besparen met gratis radiatorfolie

Het NMCX deelde tijdens het Energiecafé gratis radiatorfolie uit aan deelnemers die de workshop over deze energiebesparende maatregel volgden. Radiatorfolie is een mooi voorbeeld van een maatregel waarmee bewoners direct aan de slag kunnen met energie besparen. In een gemiddeld huishouden kan de gasbesparing door radiatorfolie oplopen tot ca. 44 m3 gas per jaar, wat jaarlijks ruim €27,- in de energiekosten scheelt. Een van de buurtbewoners gaf aan: "Ik ben erg blij met dit initiatief! Naast de vele tips die ik heb gekregen waarmee ik door kleine gedragsaanpassingen energie kan besparen, ga ook naar huis met radiatorfolie die ik vanavond direct huis ga installeren."

Wie bespaart het meeste energie?

Aanwezigen konden tijdens het Energiecafé ook een korte workshop volgen over de wattcher, waarmee thuis het energieverbruik van alle apparaten kan worden gemeten. Na deze uitleg schreven enthousiaste buurtbewoners zich in voor de WATTstrijd: wie bespaart het meeste energie? De winnaar krijgt een weekend aangeboden in Dwingeloo, met het hele gezin in een trekkershut op de Meistershof, De prijs wordt tijdens het volgende Energiecafé, op 14 november, uitgereikt door NMCX.