Bestuur Kortebaandraverij Hoofddorp gaat concurrentie aan op de drafbaan

18-03-2016, 15:50 | Lezersnieuws | Gerard Post Uiterweer

Op het Drafcentrum Alkmaar vindt 2e Paasdag (maandag 28 maart) de Kortebaandag plaats, een groot publieksevenement dat het startschot vormt voor een nieuw seizoen kortebaandraverijen in tientallen plaatsen in Nederland. De kortebaandraverij in Hoofddorp, dit jaar op zaterdag 9 juli, wordt jaarlijks drukbezocht door liefhebbers. Op 2e Paasdag gaat de organisatie van de Hoofddorpse draverij voor de verandering zélf de strijd aan op de sulky tijdens een zogenaamde gelegenheidskoers voor kortebaanbestuurders. De andere deelnemers komen uit Heemskerk, Lisse, Sassenheim, Santpoort, Warmond, Wognum en Zwanenburg.

Voordat op 30 april de eerste kortebaankoers van het jaar wordt verreden -in Assendelft- komen de kortebaanpaarden met hun pikeurs en trainers op 2e Paasdag naar de Alkmaarse drafbaan om alvast hun visitekaartje af te geven. Vanaf 13.30 uur vinden er achtereenvolgens tien koersen plaats, met de Jan de Leeuw Memorial Megasprint als één van de hoogtepunten: een afvalrace met 16 paarden over 700 meter, een indrukwekkende sprint over ruim tweemaal de lengte van een gewone kortebaandraverij.

Eer plaatselijke harddraverij verdedigen

Voor het publiek belooft ook de 'gelegenheidskoers' voor bestuursleden van kortebaanstichtingen en -verenigingen een leuk schouwspel te worden. De afgevaardigden van de deelnemende kortebaandraverijen gaan voor de verandering zelf eens op de sulky zitten. Zij hebben daarvoor onder begeleiding flink moeten trainen en bovendien een proeve van bekwaamheid moeten afleggen. De drafsport is immers een serieuze aangelegenheid: kortebaanpaarden behalen snelheden van wel 60 km/u. De winnaar van de gelegenheidskoers van dit jaar ontvangt de Niestadt N-City Juweliersprijs. Het bestuur van Kortebaandraverij Hoofddorp hoopt natuurlijk op een grote schare fans uit de Haarlemmermeer om zijn gelegenheidspikeur aan te moedigen.

Het Drafcentrum is met al zijn voorzieningen de hele middag voor het publiek toegankelijk. Entree € 5,-. De drafbaan is gelegen aan de Koning Willem-Alexanderlaan 4 (vlak achter de Kennemerstraatweg) in Alkmaar.