• Mats alleen over de streep

    Foto schaats.nl
  • Huldiging

    Foto schaats.nl

Blauwe Beugel schaatser Mats Stoltenborg, solo naar overwinning

20-11-2017, 21:10 | Lezersnieuws | Arjen van Tol

Blauwe Beugel schaatser Mats Stoltenborg soleert in Haarlem naar winst.

Op de Kennermerijsbaan in Haarlem heeft Mats Stoltenborg van ijsclub de Blauwe Beugel uit Rijsenhout de vijfde etappe van de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. De 25-jarige Hoofddorper, thuisrijder op de IJsbaan Haarlem, kon solo de zege vieren met zijn fans langs de kant nadat een coup van Bouw & Techniek eerder in de wedstrijd slaagde. De rood-gele brigade offerde zich volledig op toen Stoltenborg een gat van 100 meter op het peloton had gepakt en hielp hem naar een solo ronde voorsprong.

Het schaatsteam van Stoltenborg toonde zich volop in de Noord-Hollandse hoofdstad, en probeerde elke keer een ontsnapping te forceren. Nadat eerste Remco Schouten deel had uitgemaakt van een vroege ontsnapping, vond later Robert Post zich terug in de kop van de wedstrijd opnieuw. Deze ontsnapping mochten echter niet zo zijn Post probeerde het nog een keer solo, maar ook daarop reageerde het peloton.

Maar de controle van het peloton faalde toen Mats Stoltenborg met een harde versnelling 55 ronden voor het eind een gat sloeg met het peloton. Okay Fashion & Jeans/Interfarms dat op dat moment aan de kop van het peloton actief was gaf af en juist op dat moment liet Bouw & Techniek met Bart de Vries de eerste ploeggenoot afzakken om zijn voorsprong van 100 meter op het peloton te helpen uitbouwen. Toen De Vries was opgebrand volgden ook de rest van de rood-gele brigade en met het rondenbord op 40 was de aansluiting een feit. Op zijn thuisbaan voor het in Haarlem altijd talrijk aanwezige publiek had Mats Stoltenborg als enige een ronde voorsprong op het peloton.

Controle van Bouw & Techniek in het restant van de wedstrijd voorkwam dat de overwinning van Stoltenborg nog in gevaar kwam. Mats mocht de laatste twee ronden lang genieten van zijn verdiende overwinning. Onbedreigd kon hij op de laatste honderden meters zijn winst bejubelen.

En onder toeziend oog van vele Blauwe Beugelleden welke aanwezig waren werd hij gehuldigd op het hoogte niveau. Volgende week, mogen de mannen weer strijden in de marathon over 125 ronden op de ijsbaan in Hoorn.