• Winnares Britt Riedijk

    Hilde de Wolf

Britt Riedijk uit Hoofddorp wint prijs voor beste profielwerkstuk HAVO

15-04-2019, 10:07 | Lezersnieuws | Janny

Op 13 april reikte voorzitter Prof. dr. Louise Gunning-Schepers bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem twee prijzen van 500 euro uit voor de beste profielwerkstukken voor HAVO en VWO. Britt Riedijk uit Hoofddorp (Haarlemmermeer Lyceum/ Locatie Baron de Coubertin) wint met haar werkstuk, over vernauwing van bloedvaten door plaque, dé prijs voor beste HAVO-werkstuk. “Het was al gaaf dat ik door mijn school genomineerd was voor deze prijs. Ik had totaal niet verwacht dat ik deze mooie prijs zou winnen”, aldus een stralende winnares.

In haar in het Engels geschreven werkstuk Coronary Artery Disease doet Britt verslag van haar onderzoek naar plaquevorming in de bloedvaten, waardoor de bloedvoorziening van het hart afneemt of zelfs kan stoppen. Ze onderzoekt of met behulp van echografie (op basis van geluidsgolven) plaque zonder calcium eerder kan worden opgespoord dan met een CT-scan of röntgenonderzoek. “Dit zou in principe moeten kunnen, omdat echografie een goed beeld kan geven van zacht weefsel. De andere twee vormen van onderzoek maken juist deze vorm van plaque pas in een laat stadium zichtbaar. Daarom hoopte ik dat echografie beter zou werken, maar helaas is dit niet zo.” Deze conclusie doet niets af aan haar prestatie. De jury vindt dat Britt haar experiment goed heeft uitgevoerd en beknopt, helder en eerlijk heeft opgeschreven. “Dit mooie werkstuk heeft de kwaliteit van een VWO-werkstuk. Een prachtige prestatie.” Britt voelt zich vooral vereerd met de prijs. “Ik geloof nu zelf ook dat ik een bijzondere prestatie heb geleverd.” Het prijzengeld investeert ze in haar sport kano-polo. Met haar team doet ze binnenkort mee aan het Nederlands Kampioenschap.

De prijs voor het beste VWO-werkstuk werd gewonnen door de Haarlemmers Erik van der Plas en Bram van Heest van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem met hun werkstuk 'Bindingsplekken eiwitten op DNA voorspellen met machine learning'.