• Jan & Alleman

  Bob Geilings
 • Presentatie Landkoffers

  Bob Geilings
 • Winnende foto fotowedstrijd

  Bob Geilings
 • De ontmoeting

  Bob Geilings
 • Bijeenkomst Het Cultuurgebouw

  Bob Geilings
 • Presentatie fotowedstrijd

  Bob Geilings
 • Muziek in de Passage

  Bob Geilings
 • De ontmoeting

  Bob Geilings

Feestelijke afsluiting Jan & Alleman op vrijdag 30 juniOntmoeten op een bijzondere manier

03-07-2017, 17:50 | Lezersnieuws | Het Cultuurgebouw

Op vrijdag 30 juni was de feestelijke afsluiting van Jan & Alleman in Het Cultuurgebouw.

Jan & Alleman ontmoette elkaar vandaag; amateurs, professionele kunstenaars, mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, mensen met en zonder psychische klachten, de wethouder en de buurman. Het was een avond met muziek, toneel, rap, gedichten, beeldende kunst, fotografie en smakelijke hapjes dankzij de inzet van heel veel verschillende inwoners van Haarlemmermeer. Presentator André Accord presenteerde de avond.

Wethouder Marjolein Steffens - van de Water opende: "De toegenomen diversiteit vraagt om een inclusie aanpak waarin drempels worden verlaagd. Het is dan ook bijzonder dat zoveel organisaties aan Jan & Alleman hebben bij gedragen. En allen met een eenduidige manier van benadering namelijk; het doorbreken van vooroordelen en stigma's, respect en ruimte voor verschillen. Ieder mens is waardevol zoals hij is ongeacht beperking of achtergrond."

Daarna bracht Marcia Kroes van de Herstelacademie een heel persoonlijke noot over kwetsbaar maar krachtig. "Je mag nooit tegen iemand zeggen dat het nooit wat wordt' zegt Marcia. Ze is zelf het levende voorbeeld. Ooit was zij zo iemand waarvan men zei: het is niks en het zal ook nooit wat worden en zelf zei ze dat ook over zichzelf. Ze koos voor de zware weg helemaal alleen, maar langzaam maar zeker kwam ze bij haar eigen pad terecht. Van afbraak naar een langzame weg van vertrouwen met vallen en opstaan. Er kwamen ook anderen op haar pad, die heb je nodig. Je kunt niet alleen herstellen van je eigen overtuiging dat je niets bent. Die overtuiging dat je niets bent zal altijd je vijand blijven, maar daar zal je blijvend van moeten herstellen, het is het meest kwetsbare. Herstel is niet wachten tot de storm voorbij is, maar kunnen dansen in de regen."

Vervolgens werden in woord en beeld de resultaten van aantal activiteiten getoond.

In het project 'Landkoffers' kon iedereen zijn sterke kanten laten zien, dichten, vormgeven en ook voordragen. De resultaten waren verbluffend mooi; een gedicht verwerkt in een persoonlijk gedecoreerd houten koffertje.

De voorstelling 'De Ontmoeting' werd gespeeld door cliënten van Ons Tweede Thuis, 4 spelers van toneelvereniging de Rijzenspelers en begeleid door een heuse band. Een sprankelende show waarin ontmoeting centraal stond. Waar ontmoet je iemand en hoe gaat dat dan?

De winnaar van de fotowedstrijd 'Kwetsbaar maar krachtig' is Jan Pieter Schade.