• Student Cosmo Academy op het Nova College wil straatkinderen laten sporten

Free fighter wil Filipijnse straatkinderen laten sporten

29-02-2016, 10:31 | Lezersnieuws | Free fighter wil Filippijnse straatkinderen laten sporten

Alexander van Noordennen, 4e jaars student Cosmo Academy op het Nova College in Haarlem, is amateur free fighter bij Sport Academy Sellak in zijn woonplaats Nieuw-Vennep. Hij wil zich opboksen om tot de professionele free fight klasse te behoren en dit jaar strijden voor de Nederlandse titel. Zijn volgende toekomstdroom is om een sportschool in de Filippijnen voor kinderen uit achterstandswijken op te richten.

Als jongen van acht voelde Alexander (21) zich al aangetrokken tot de vechtkunst. Hij begon met taekwondo en traint nu vijf dagen per week om disciplines als karate, judo, worstelen, aikido, taekwondo en boksen onder de knie te krijgen. "Free fight gaat om het beheersen van bewegingen en je hoofd koel houden", legt Alexander uit. "Het is de kunst om in controle te blijven, terwijl je je focust om die ander te raken wanneer hij zijn balans kwijt is. Reageer niet vanuit emotie, maar vertrouw op je techniek."

Respect voor elkaar

Alexander weet dat je dit werk geen jarenlang volhoudt. Daarom wil hij naast zijn sportcarrière volgend jaar de hbo-opleiding International Sports, Management and Business in Amsterdam gaan volgen. Die opleiding kan hij gaan doen na de mbo 4 opleiding van de Cosmo Academy op het Nova Collega in Haarlem. Hier word je opgeleid om in de recreatieve branche aan de slag te gaan. "In de deze opleiding heb ik mij ook op persoonlijk vlak ontwikkeld en stelde ik mezelf de vraag wat ik in de toekomst wil doen. Zo kwam ik tijdens een stage als sportentertainer in een hotel in Spanje erachter dat werken met kinderen en dan vooral tieners mij erg ligt." Zijn toekomstdroom is dan ook om een sportschool in de Filippijnen voor kinderen uit achterstandswijken op te richten. Alexander legt uit: "Mijn moeder komt hier vandaan. Er zwerven daar veel kinderen op straat. Da's geen goede plek voor kinderen. Door te sporten kunnen zij zich weer kind voelen. Zo leren zij respect hebben voor elkaar, voor zichzelf opkomen en vooral: samen plezier maken! "

Voor meer informatie over de Cosmo Academy op het Nova College: www.novacollege.nl/cosmo en tijdens het Open huis op 9 maart van 18.00 - 21.00 uur.