• Cubicles

    Hanneke Rijks

Galerie de Tuinkamer: opening nieuwe expositie

09-03-2019, 14:29 | Lezersnieuws | piet

Nieuwe expositie in Galerie De Tuinkamer in Hoofddorp.

Vanaf 22 maart is in Galerie de Tuinkamer in Hoofddorp de expositie Kunst ! te zien, met werk van Henk Winkelman (Beelden en Reliëfs), Hanneke Rijks (Kunst met hout), en Joke Janssen (beelden en fotografie). 

Henk Winkelman is bouwkundige en kunstenaar en woont in de Gelderse Achterhoek. Omgeven door de toegepaste kunst van de Amsterdamse school werd hij gefascineerd door het werk van Kandinski en abstracte kunst. Dat vorm zonder  herkenbare voorstelling zo kan aanspreken en beroeren was voor hem een openbaring. Hij begon met beelden in steen en brons  maar gaandeweg heeft hij een sterke voorkeur voor abstracte reliëfs ontwikkeld. Omdat kleur afleidt van de vorm werkt hij uitsluitend met wit.

Na een paar jaar wiskunde te hebben gestudeerd stapte Hanneke Rijks over naar de opleiding voor meubelmaker. Sinds 1990 is zij werkzaam als meubelrestaurator. In haar houtwerkplaats restaureert ze antiek voor zowel particuliere klanten als musea, antiquairs en overheid. In 2014 begint ze met het creëren van houten kunstobjecten. Haar favoriete materiaal om mee te werken is berkenmultiplex. De lichte kleur in combinatie met het kleurverschil van de lagen zijn kenmerkend voor haar werk. Ze gebruikt die strepen om daar mee te ‘tekenen’ en diepte te creëren. Haar kunstwerken zijn vaak gebaseerd op optische illusies, puzzels, paradoxen en kleuren. Hanneke maakt objecten waarbij je afhankelijk van de kijkrichting zelf kan invullen wat je ziet.

Joke Janssen is een multidisciplinaire beeldend kunstenaar, wat zich uit in beeldhouwwerken, schilderijen en fotografie. Zij volgde een opleiding beeldhouwen en diverse workshops en  cursussen in modeltekenen en –boetseren, schilderen in olieverf, acryl en aquarel, bronsgieten en kunstgeschiedenis. Wat betreft fotografie is zij volkomen autodidact. Haar werk is zowel figuratief als abstract. Het menselijk lichaam speelt een belangrijke rol in haar beelden van brons en klei. In steen, voornamelijk marmer en hardsteen, laat Joke Janssen zich vaker leiden door organische vormen en de steen zelf. In haar fotowerk heeft ze een voorkeur voor alles wat met water te maken heeft en de vervreemdende beelden die de natuur soms kan tonen.

Samenwerking met Justice and Care

Galerie De Tuinkamer werkt in het derde seizoen opnieuw samen met Justice and Care. In overleg met de exposanten gaat een deel van de opbrengst naar deze stichting, die slachtoffers van mensenhandel opspoort, bevrijdt en ondersteunt.

Over Galerie De Tuinkamer

Galerie de Tuinkamer is een bijzondere, laagdrempelige plek waar je vrij kan binnenlopen en rondkijken. De Tuinkamer is een prettige locatie om gasten mee naar toe te nemen.  Het is een  galerie en beeldentuin waar je in een gezellige, ongedwongen sfeer van de kunst kan genieten en door middel van korte filmpjes kan kennismaken met de kunstenaars.   Vier keer per jaar is er een wisselende expositie. Tijdens de exposities organiseren Piet en Els  regelmatig “tuinkamer-” concerten. En op 18 mei is de expositie KUNST ! het decor van een intieme tuinkamervoorstelling door theaterstichting de Blauwe Feniks met de internationaal bekende tragi-komedie KUNST van Yasmina Reza

De expositie KUNST ! is te zien tijdens de opening op 22 maart om 16.00  uur en van 23 maart tot en met  de toneelvoorstelling op 18 mei 2019.

Galerie De Tuinkamer, Wilsonstraat 61, 2131 PM Hoofddorp

Open op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur en op afspraak.

www.galeriedetuinkamer.nl