• Bejaard hondje

    Edwin de Jongh

Handhaving Haarlemmermeer slaat door in rigide gedrag

07-08-2016, 16:20 | Lezersnieuws | Arnold Le Belle

Orde Handhaving Haarlemmermeer schiet door in rigide gedrag?

Als dagelijks rolmodel als docent Burgerschap op het VMBO in de Haarlemmermeer moet mij het volgende van het hart.

Al tuinierend in mijn voortuin en lopend naar mijn achtertuin word ik staande gehouden door " Handhaving" die mij attendeert op het feit dat mijn hondje niet is aangelijnd.

Een terechte opmerking gezien het hondenbeleid in de Haarlemmermeer. Er werd mij gewezen op dit beleid en ook dat hier een bekeuring op zou kunnen staan. Ik bevestigde de daad en gaf erkenning voor het ten uitvoer brengen van de werkzaamheden van beide heren. Op de vraag of ik mij wilde legitimeren kon ik uiteraard voldoen temeer omdat mijn ID-bewijs enkele meters van mij was verwijderd. Bij controle van mijn ID bleek de procedure om te bekeuren zonder mij mee te delen al in gang te zijn gezet. Er werd mij om een verklaring gevraagd, welk ik zoals boven beschreven ook gaf.

Als burger heb ik veel oog voor de wijk. Ik spreek medeburgers aan wanneer zij over de stoep fietsen. Ook houd ik wekelijks het grasveld schoon van zwerfvuil. Mijn voortuin is wellicht de groenste en meest onderhouden van de straat. Mijn hondje van 14 is oud en gehandicapt, loopt altijd aan de lijn. Ook worden door ons steevast zijn uitwerpselen opgeruimd.

Zoals gezegd: De procedure was in gang gezet en nadat ik dit begreep kreeg ik geen antwoord op de hoogte van de bekeuring.

Ik was aan het tuinieren aan de straatzijde en mijn hondje vergezelde mij.

Wat wil Handhaving bereiken? In gesprek met mijn leerlingen gedurende het vak Burgerschap predik ik bijna om ten alle tijde met de andere partijen in gesprek te blijven om tot een oplossing te komen. Welk probleem op welk niveau er dan ook plaats vindt. Hier was geen sprake van 'contact'. Hier is sprake van een niveau van communicatie die zeker niet conflictbestrijdend blijkt maar die eerder in de hand werkt. Had in gesprek gebleven en het bij een waarschuwing gelaten.

Een gemiste kans. Het gezonde bewonersmoraal wordt hier vermoord. De Gemeente Haarlemmermeer is 100 euro rijker en een gemotiveerde bewoner armer met een terugtrekkende beweging tot gevolg. Jammer.

Arnold Le Belle

Graan voor Visch