Plastic Free Future!

07-02-2019, 12:46 | Lezersnieuws | Emilie

Hoofddorp - Meer dan negentig leerlingen van het Kaj Munk College uit Hoofddorp presenteerden donderdag 31 januari jl. bij Greenpeace de meest uiteenlopende ideeën voor een Plastic Free Future. 

In de smederij op de NDSM werf in Amsterdam, waar Greenpeace is gehuisvest, lieten 24 teams van 3 of 4 leerlingen uit de derde klas van het Technasium een grote diversiteit aan plannen zien die allen tot doel hebben om plastic uit de wereld te verbannen en daarmee de internationale campagne van Greenpeace voor een Plastic Free Future te ondersteunen.

 

Gewapend met beproefde prototypes en digitale posters presenteerden de leerlingen alternatieven voor de hopen plastic die we maar blijven produceren. Verrassende producten van bamboe, kurk, bananenbladeren, vlas, rijstpapier, hennep, magneten, varkenshaar, riet, mensenhaar, kokosnoten, biologisch afbreekbaar plastic, algen, wol, jute en bijenwas overtuigden menig Greenpeace-medewerker die in grote getale de producten beoordeelden op inventiviteit en haalbaarheid. De mogelijkheid tot hergebruik van deze alternatieve producten bleek voor de experts van Greenpeace, onder leiding van Elize van Berkel, veelal van doorslaggevende betekenis om een alternatief product kansrijk in de markt te kunnen zetten. Zowel de leerlingen van 3T als hun docenten Onderzoek & Ontwerpen, Ben Ewals en Carola Wijnant waren zichtbaar trots op hun betekenisvolle bijdragen voor een Plastic Free World. Het zichtbaar resultaat van een Technasium project waar, in opdracht van Greenpeace, met veel inzet, elan, doorzettingsvermogen en enthousiasme 8 weken lang aan is gewerkt.

 

Van de hele presentatie op de NDSM werf is door Greenpeace een filmopname gemaakt die begin maart al wordt ingezet om de bazen van Unilever te overtuigen van een plastic free alternatief. Weg met vaak drievoudig plastic verpakte producten die nu de supermarkten ontsieren.