• de projectteams

Samen naar een avontuurlijk en natuurlijk schoolplein

24-02-2016, 13:21 | Lezersnieuws | NMCX Centrum voor Duurzaamheid

Eind januari vond de kick-off plaats van het begeleidingsprogramma voor vier basisscholen om komend jaar zelf een groen schoolplein te realiseren. Een groen speelplein is opgebouwd uit natuurlijke materialen waar kinderen kunnen klimmen, klauteren, bewegen, chillen en bouwen. Een heerlijke plek die buitenspelen weer leuk en avontuurlijk maakt, en ervoor zorgt dat kinderen weer fris de klas in gaan. Met de titel 'Samen naar een natuurlijk en avontuurlijk schoolplein' krijgen vier scholen onder begeleiding van Kirsten Barnhoorn van Futureproof Kids en Mariska Vermeulen het komende half jaar middels 8 workshops de inspiratie en tips om zelf met de ontwikkeling van een groen schoolplein aan de slag te gaan. Iedere maand wordt een thema behandeld, waarmee ze die maand ook daadwerkelijk aan de slag kunnen.

Enthousiasme onder scholen

Na het succes van de eerste natuurlijke schoolpleinen is de interesse van andere scholen sterk toegenomen. In 2015 hebben naast de Zwanebloem ook Het Joppe, De Zevensprong, Montessorischool Floriande en Op Dreef de begeleiding gekregen voor hun project om een groen schoolplein te realiseren. Op de oproep voor nog 1 plek in de begeleiding naar een groen schoolplein is enthousiast gereageerd. Maar liefst 5 scholen gaven direct hun interesse aan. Om binnen het beperkt beschikbare budget en tijd toch alle scholen te kunnen begeleiden bij de ontwikkeling tot een natuurlijk en avontuurlijk schoolplein, is voor deze nieuwe werkvorm afgesproken.

Aan de slag met een projectteam

Scholen kregen vooraf de opdracht om een projectteam te vormen waarin in ieder geval ouders én leerkrachten zijn vertegenwoordigd. Ook buurtbewoners zijn gevraagd om in een projectteam deel te nemen. De teams van de Octopusschool, IJwegschool, Optimist en IKC Wereldwijs zijn gezamenlijk enthousiast van start gegaan. De komende weken zullen ze de opgedane kennis meenemen om hun eigen schoolteam te inspireren, en rollen en taken in het projectteam verdelen.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door NMCX Centrum voor Duurzaamheid, de gemeente Haarlemmermeer en Future proof kids.