• Wethouder Adam Elzakalai opent de Nationale Voorleesdagen op de Juliana van Stolberg school

    PR Juliana van Stolberg school

Wethouder Elzakalai eregast op Voorleesontbijt Juliana van Stolberg school

26-01-2017, 13:52 | Lezersnieuws | Juliana van Stolberg

Hoofddorp - Met een feestelijk ontbijt zijn op de Hoofddorpse basisschool Juliana van Stolberg de Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Als speciale gast las wethouder Adam Elzakalai voor uit De Kleine Walvis en nam op enthousiaste wijze de kinderen mee in een groot avontuur aan zee.

Het Voorleesontbijt is de ludieke start van de Nationale Voorleesdagen. Van 25 januari tot en met 4 februari wordt op scholen en bibliotheken in heel Nederland het belang van voorlezen benadrukt. De komst van wethouder Elzakalai gaf voor de kinderen van de Juliana van Stolberg een extra dimensie aan het toch al bijzondere ontbijt.

Interactie

De rol van verteller vervulde de politicus met verve, de kinderen hingen aan zijn lippen. Joost van Dijk, directeur van de Juliana van Stolberg school, was onder de indruk van de 'voorleeskwaliteiten' van de wethouder. "Hij betrekt de kinderen echt bij het verhaal en juist daarin zit 'm de kracht van voorlezen. Interactie met oudere kinderen of volwassenen is zó belangrijk tijdens de ontwikkeling van een kind. Op een speelse manier komt het in aanraking met taal en raakt bovendien geïnteresseerd in de wereld om zich heen. Voorlezen is zoveel méér dan het navertellen van een verhaaltje. Lezen kan ook een heel sociaal gebeuren zijn."

Leerlingen lezen voor

Van Dijk benadrukt dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het voorlezen van je kind. Om die stelling kracht bij te zetten stuurde hij enkele leerlingen van de school op pad om voor te lezen bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de nabije omgeving van de school. "Dan snijdt het mes aan twee kanten. De jongsten horen het verhaal, de oudere kinderen leren hoe je duidelijk communiceert met anderen. Heus, een boek lezen is geen ambacht van vroeger. Niet voor niets zien de bibliotheken een stijging in het aantal jeugdleden. Dat is toch prachtig? Ik hoop van harte dat de Voorleesdagen een aanzet zijn voor nog meer leesplezier. Vanochtend hebben wij dat met een leuk ontbijt én de komst van wethouder Elzakalai prima gevierd!"