• ANP Foto

Zes ton van Eneco-aandelen naar Spaarndam

SPAARNDAM Van de opbrengst van de verkoop van de aandelen van Eneco gaat zes ton naar het project Hartje Spaarndam. Dat project heeft tot doel om de leefbaarheid in Spaarndam te verbeteren. Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens het persgesprek met het college van burgemeester en wethouders in Haarlemmermeer.

Deze week werd bekend dat een Japanse multinational het energiebedrijf Eneco heeft overgenomen. De verkoop betekent een financiële meevaller voor meer dan veertig gemeenten die over Eneco-aandelen beschikken.

De voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude had ook aandelen. De verkoop van het bedrijf levert de nieuwe gemeente Haarlemmermeer 3.2 miljoen euro op. De oude gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft al eerder besloten dat bij verkoop van de Eneco-aandelen zes ton naar het project Hartje Spaarndam gaat.

Wethouder Jurgen Nobel van Financiën zei dinsdag blij te zijn met de extra miljoenen. Nog niet duidelijk is waar de rest van de opbrengst voor wordt bestemd. Nobel wees erop dat de gemeente ook moet bezuinigen, omdat vanaf 2023 rekening wordt gehouden met tekorten. Burgemeester en wethouders willen komend voorjaar opties aan de gemeenteraad voorleggen hoe met de financiële prognoses kan worden omgegaan