• Thijs Postma met museumdirecteur Arno van der Holst bij een van zijn werken.

    Ria Meuleman

Expo 'Kunst en Vliegwerk' geopend in Transportmuseum

NIEUW-VENNEP 'Kunst- en Vliegwerk'. Deze schilderijenexpositie van Thijs Postma werd donderdag 25 april door directeur Arno van der Holst geopend in het Nationaal Transportmuseum (NTM).

De Hoofddorpse kunstenaar, met wereldfaam vanwege zijn schilderijen en tekeningen over de luchtvaart, maakte naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de KLM zestig nieuwe werken. Gouaches, in zijn onmiskenbare eigen stijl.

BRUIKLEEN Op 6.000 vierkante meter wordt in het NTM 2.000 jaar transport in Nederland in beeld gebracht. Het is een samenwerkingsverband van negentien organisaties die mobiel erfgoed beheren, aldus Van der Holst. Veel items zijn in bezit van het museum, andere in bruikleen van particulieren en stichtingen, waaronder de Solarcar van de TU Delft. "Het project DC 2 is een van de parels van de collectie."

Bij de expositie staan drie dingen centraal: een terugblik op eerste jaar van het NTM, de viering van 100 jaar burgerluchtvaart en de KLM, en ook Fokker en het NLR, Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Van Pipercup tot grote Boeing, de expositie van Postma is een wandeling door de vliegtuighistorie van niet alleen burgerluchtvaart, maar ook van defensie.

SCHRIJVEN Postma maakte de zestig schilderijen tussen april en december vorig jaar. Zijn hart ligt volledig bij de luchtvaart. "Ik was zelfstandig grafisch ontwerper sinds 1958, onder andere voor Martinair en Transavia. Van lieverlee ben ik meer in de luchtvaart terecht gekomen en ben ik gaan schrijven. Een behoorlijk aantal boeken en 18 jaar geleden richtte ik het tijdschrift 'Vliegtuig en Piloot' op, waarvoor ik elke maand een artikel schrijf. Als hoofdredacteur krijg je vaak uitnodigingen. Zo woonde ik veel militaire oefeningen en vliegshows bij, mocht ik vaak meevliegen in de cockpit en ben ik in het luchtschip van Goodyear geweest."

Postma onderhoudt een heel groot luchtvaartarchief. Op het ogenblik teken ik voor de tentoonstelling 100 jaar Fokker, die in september wordt gehouden. Hoe hij op zijn 85 nog zo vitaal is? "Als schilder beweeg je weinig, maar ik ga twee keer per week kanovaren en twee keer per week zwemmen. Ben lid van een kanoclub." Postma over het museum: "Mijn werk kan niet beter tot z'n recht komen dan hier."

RESTAURATIE Ludo Vermeulen, een van de 130 vrijwilligers, leidt enthousiast rond. Onder andere langs de Zilvermeeuw, de eerste metro in Amsterdam, oude bussen van Maarse & Kroon en de Koninklijke bus van Juliana en Bernhard. Ook komen hier allerlei clubs, motor, auto, smalspoor en nu is er een retrobikefair. Vrijwilligers restaureren vliegtuigen, zoals een Fokker North American 27. Om de F 28 A1 vanuit Mali naar Nederland te halen wordt een actie gehouden. In het NTM zijn regelmatig evenementen en worden feesten en partijen georganiseerd, rondritten en excursies. Op 5 mei doen er voertuigen mee aan de Bevrijdingsrit door Haarlemmermeer. Meer informatie staat hier.

Ria Meuleman