• Nationale Herdenking MH17

    ANP Foto

‘In dierbare herinnering’ bij MH17

VIJFHUIZEN Ruim duizend nabestaanden hebben dinsdag 17 juli bij het Nationaal Monument stil gestaan bij Vliegramp MH17. Er waren toespraken, er werden bloemen neergelegd, er was een minuut stilte en opnieuw werden de 298 namen van de slachtoffers genoemd inclusief hun leeftijd ten tijde van de ramp die zoveel levens onherstelbaar heeft gebrandmerkt.

De bijeenkomst, voor de tweede keer bij het Nationaal Monument, werd daarmee een bijzonder emotionele bijeenkomst voor de broers, zussen, ouders, neven en nichten die op die bewuste 17 juli 2014 een of meer familieleden of een dierbare vriend of vriendin in één keer verloren. Familieleden en vrienden die enkele uren daarvoor nog vol in het leven stonden, kansen hadden, vooruitzichten deelden en afscheid van elkaar namen met het idee van een weerzien, het halen van een diploma, een volgende stap zetten in een carrière of een trouwerij.

Dat moment komt echter nooit meer door een totaal zinloze actie aldus burgemeester Onno Hoes die de hoop uitsprak dat het verdriet minder scherp zal aanvoelen nu we vier jaar verder zijn. Verdriet dat hij omschreef als ‘onrechtvaardig verdriet’, waarna pastoor Jules Dresmé sprak over ‘een niet meer uit te wissen herinnering’ en over gerechtigheid die er echt moet komen. Ook hij sprak de hoop uit dat de nabestaanden hoop kunnen putten uit het samen herdenken, samen emoties delen en samen verder gaan, of zoals hij het verwoordde: ‘van nabestaan naar voortbestaan’.

De nabestaanden hoorden het aan, sloegen armen om elkaar heen, lieten tranen de vrije loop en legden bloemen neer bij één van de 298 bomen. Volgend jaar is er weer een herdenking, aldus Piet Ploeg. De voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 liet duidelijk weten bij te zijn met ‘ons monument’. “Want we moeten blijven herdenken na dit gewelddadig verlies.”