• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

200 TTO-leerlingen laten ouders genieten van Romeo en Juliet

HOOFDDORP Eén Romeo en één Juliet is al een behoorlijk (taal)kluif. Maar wat als er meer dan tien Romeo's en Julietten de revue passeren? Ouders van ongeveer 200 leerlingen Tweetalig Onderwijs kunnen na vrijdag 25 november die vraag beantwoorden.

Zij konden in vier groepen, verspreid over de donderdag en vrijdag, in de aula van het Haarlemmermeer Lyceum genieten van een aangepaste versie van het bij de meesten toch wel bekende Romeo en Juliet. De romance tussen twee geliefden, zo fraai in taal gegoten door Shakespeare en inmiddels in heel veel versies op toneel gezet. Daar mag nu ook een versie aan toegevoegd worden waarin steeds wisselende spelers de rol van Romeo en Juliet neerzetten.

Voor de kijkers wellicht even wennen (steeds een ander uiterlijk van bijvoorbeeld Romeo) - het leverde wel een half uur verrassend toneel op, in een mengeling aan tekst, muziek, zang, dans en drama. Romeo en Juliet hun liefde is namelijk zo groot dat ze er zelfs aan dood gaan.

Het toneelstuk zelf maakte overigens deel uit van de traditionele teaparty van de tweede klassen TTO. Een deel van de leerlingen en leerkrachten, in kledij uit de tijd van Shakespeare, heetten de ouders welkom. Daarna volgde een opvoering van de aangepaste versie van Romeo en Juliet maar nog wel in de oorspronkelijke taal. Zo speelde Joya bij het welkom heten de rol van koningin, waarbij ze vergezeld werd door Daaf, Michelle en Sterre. De leerlingen Yilleno en Charel speelden de rol van Romeo en Juliet. Stuk voor stuk leerlingen die bewust kozen voor het TTO waarbij zo'n 80 procent van de lesstof in het Engels gaat, dus ook vakken als biologie en geschiedenis. Ze zijn er nog steeds blij mee. "Het is een wereldtaal, waar je heel ver mee kunt komen."

Hoe ver dat nu al, bleek overduidelijk tijdens het toneelspel. Het leverde in ieder geval veel applaus op van de ouders en complimenten van de twee begeleiders van The Dutch Factory. Maar ook Deborah Wüst, de TTO Coördinator Year 2 van het Haarlemmermeer Lyceum, reageerde enthousiast. "Vier maanden hard werken en dan dit laten zien. Wat een fantastische groep."