• Keurig geordend werden de bieren gekeurd.

    Marina de Wit

550 soorten bier gekeurd in het wijkcentrum De Boerderij

HOOFDDORP Ik kom een Dripl later, Druifje, Flipjes fruitbier, To beet of not to bee of Rotterdamse ontbijt stout. De bieren die afgelopen weekend in het wijkcentrum De Boerderij gekeurd werden voor het ONK 2019 hadden in de vrije klasse de apartste en mooiste namen gekregen. Zo'n 24 keurmeesters uit het hele land kwamen naar het wijkcentrum om meer dan 550 bierbrouwsels te keuren.


"De bieren zijn eerst allemaal bij een aardbeienkweker in Lisserbroek verzameld", vertelt Jan Olijhoek, lid van de Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat! uit Hoofddorp. "En tijdens het weekend zijn ze naar het wijkcentrum overgebracht." Op vrijdagavond, zaterdag en zondag werden de bieren tijdens drie keuringsrondes op verschillende aspecten gekeurd. Zoals ruikt het bier moutig of fruitig? Is de basissmaak zoet of zuur? Hoe volmondig is de body? Is het niet te waterig? Hoe is het mondgevoel en de helderheid?

"Voor de nasmaak slik je het bier, in tegenstelling tot wijn die je weer uitspuugt, door. Je wacht tien seconden om iets over de nasmaak te kunnen zeggen. Tot slot is er de algemene indruk. De keuring vindt plaats via een afvalsysteem: in de laatste ronde lopen de keurmeesters om een tafel heen om de kampioensbieren te keuren. De bieren zijn verdeeld in verschillende klassen. In de A-klasse vind je bieren met een lichte kleur en weinig alcohol en de D-klasse staat bijvoorbeeld voor donker bier met veel alcohol. De E-klasse gaat om het beste kloonbier. Dit jaar wordt de Isid'or van La Trappe na gebrouwen. Dit bier vindt zijn oorsprong op het terrein van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, een abdij in het Brabantse Berkel-Enschot. De vraag is welk bier komt qua smaak, geur, kleur en schuim het dichtst bij de Isid'or? Ieder jaar wordt er een ander bier geselecteerd."

En dan heb je de vrije klasse bieren, waar je zelf ingrediënten aan mag toevoegen zoals sterke drank, kersen of houtsnippers. Alle meer dan 500 bieren smaken anders. "Als je alleen al kijkt naar gerst en hop, dat uit verschillende regio's komt."

De bieren komen uit Nederland en België. Olijhoek licht toe dat het organiseren van het keuringsweekend aardig wat werk met zich meebrengt: van verzamelen van alle flesjes, uitsorteren, klassen bepalen, de keurmeesters laten komen en alle logistiek eromheen. Ook is er voor de bierkeuring een speciale software ontwikkeld, waardoor alles nu digitaal gaat van inschrijving tot resultaat. Wie de keuring volgend jaar organiseert, is al bekend, namelijk De Bierkaai uit Amsterdam. Dat de keuring dit jaar in Hoofddorp plaatsvindt, is niet zomaar: de vereniging 't Wort Wat! bestaat 25 jaar. Leden van deze grootste bierbrouwersvereniging van Nederland komen overal vandaan. De vereniging is ooit vanuit de verkeersleiding op Schiphol ontstaan. 't Wort Wat valt als vereniging op door haar clubblad en uitgebreide receptendatabase.

UITSLAG Wie gaat er winnen? Op dat antwoord moeten we nog even wachten. Tijdens de zomereditie van het Hoppig Bierfestival, dat in het weekend van 6 en 7 juli plaatsvindt op Landgoed Kleine Vennep, Hoofdweg 1041 te Nieuw-Vennep wordt de winnaar bekend gemaakt.

Marina de Wit