• Robert Joore

Aan tafel met Rick Nebbeling en zijn familie

Het begon allemaal met een kleine draaitafel van Hercules. De familie Nebbeling had nog vele cadeaubonnen in huis toen de Free Record shop failliet ging. Van die bonnen moest nog snel iets gekocht worden in Hoofddorp.

De draaitafel werd boven op de overloop geplaatst voor Rick (15) en zijn beide broers Dennis en Tim. Maar in tegenstelling tot zijn broers kon Rick er van begin af aan al geen genoeg krijgen. "Ik wilde steeds iets nieuws proberen."

Meteen na schooltijd en in de weekenden was Rick, toen amper 10 jaar oud, boven bij de draaitafel te vinden. Moeder Lien: "Elk jaar mochten de jongens iets leuks kiezen met hun vader om te doen. Rick wilde toen graag naar een dj introductieles bij de dj-school in Amsterdam." Rick: "Ik leerde daar om goed te mixen en kon het ook zelf meteen uitproberen waardoor ik nog enthousiaster werd. Van mijn spaargeld heb ik enkele weken later een grotere dj-set gekocht. Ik vond het super en ging er helemaal in op! Voor mijn verjaardag daarna vroeg ik aan mijn ouders om een dj-cursus te volgen. Tijdens de cursus leerde ik hoe je het best met publiek om kan gaan. En ik leerde ook om te drop mixen. Dat is het muzikaal opbouwen van een nummer naar een climax terwijl je ondertussen alvast een ander nummer inzet. Het doel is om het publiek op te zwepen."

KNIPPERENDE FIETSLAMPJES Eenmaal thuis begon Rick volop te experimenteren met mixen. Het ene nummer na het andere nummer klonk door het huis. Hele dagen door na schooltijd, hele weekenden zat hij op zijn kamer. Het mixen werd zijn grootste hobby en daagde hem uit. Moeder Lien: "Hij riep dan 'Komen jullie naar de show!' Op z'n slaapkamer kwamen we dan samen, dansten en gingen helemaal uit ons dak! Z'n broer Tim zorgde voor de discoverlichting met van die knipperende fietslampjes." Lien moet er nog hartelijk om lachen. "De ene na de andere show werd gehouden."

Tijdens een open dag in Buurthuis Liquenda vertelde Rick aan een Maatvast-medewerker over zijn dj-hobby. Samen met een vriend werd hij vervolgens uitgenodigd om op een kinderfeestje in het buurthuis een uurtje te komen draaien. "Echt hartstikke leuk. Nog leuker dan ik verwacht had. De kinderen sprongen enthousiast rond op de beat van de muziek. En ze wilden dat we nog een keer terugkwamen."

NIET BANG Rick was inmiddels helemaal in de ban van het dj-virus en meldde zich aan voor een vervolgcursus in Amsterdam. Hij wilde zich verder ontwikkelen. En vader Ed ging met hem mee. Loops, spanning opvoeren, contrasten en variëren met verschillende muziekgenres. "Als dj moet je niet bang zijn voor het publiek," vertelt Rick bescheiden. "Je moet duidelijk aanwezig zijn en een echte performance neerzetten. Belangrijk is dat je het publiek goed aanvoelt. Contact maken en mensen meenemen in je enthousiasme. Zelf sta ik vaak ook met m'n armen omhoog te springen. Je moet zelf ook wel los durven te gaan. Als je dat vaker hebt gedaan, dan gaat het ook steeds makkelijker. Op You Tube kijk ik naar filmpjes hoe andere dj's dat doen en dat probeer ik dan na te doen." Lien: "In zijn rol als dj is hij heel anders dan zoals je hem nu ziet. Hij is best rustig en op de achtergrond. Op zijn school weet bijna niemand dat hij zo gedreven is hiermee."

SWEET SIXTEEN Onder de naam Rounz kreeg Rick langzaam plaatselijke bekendheid. Hij mocht draaien in verschillende buurthuizen en bij de Nooduitgang in Lisse en steeds weer begeleidt zijn vader Ed hem over naartoe, maar ook zijn oudere broer Dennis rijdt hem naar locaties. Het draaien geeft Rick elke keer weer nieuwe energie en een kick. Lien: "Ik stond versteld toen hij op een dag een eigen mix had geproduceerd en deze wilde opsturen naar een dj boekingsbureau. Maar met zijn 12 jaar vonden ze hem toen nog te jong. De dj's die gezocht werden, waren vooral voor 18+ feesten. Maar één boekingsbureau had wel interesse. Rick werd geboekt voor een Sweet Sixteen feest in Rotterdam. Wij gingen er vervolgens met z'n allen naartoe. Best spannend. Dan zie je hem daar staan als jonkie voor al die mensen."

"Ik mocht steeds meer draaien in de weekenden. Ook bij de Duijcker in Hoofddorp en op het groep 8 feest bij mijn neef. Ik vond het in het begin vaak best eng. Kreeg ik de stemming er wel in? Zou het wel aanslaan? Als dj ben ik altijd heel geconcentreerd bezig, maar op den duur groeit je zelfvertrouwen. Je weet dan dat het goed zit. Ik kreeg ook veel leuke reacties van mensen uit mijn omgeving. Dat is natuurlijk best cool om te horen."

Nadat hij de gangmaker was op het Sweet Sixteen ging hij naar de winkel voor een nog grotere set. Hij wist precies wat hij wilde. "1700 kostte die. Ik had nog een ander bijbaantje waar ik wat mee verdiende en mijn zakgeld. Met een kar met bloemen ging ik wekelijks langs de huizen totdat ik genoeg bij elkaar gespaard had."

DJ-EXPERIENCE Rick: "Enkele maanden geleden werd ik gevraagd om mee te doen aan een dj-wedstrijd voor jongeren tussen 12 en 18 jaar in Hilversum en omstreken. De DJ experience!" Rick bedacht zich geen moment en ging aan de slag. Hij moest laten zien wie hij was en wat hij kon en maakte een sound cloud en mixed cloud. Gedetailleerd vertelt Rick wat dat precies inhoudt. Z'n moeder: "Tja, ik weet er ook niet zoveel van… ik ben er niet zo in thuis. Maar het klinkt wel goed." De jury van de DJ-Experience nomineerde hem voor de vervolgronde. "Binnen twee weken moest ik een eigen liedje produceren met het speciale programma Fruity Loops… Ik was tevreden met het resultaat. En de baas van de DJ Experience ook. Zo belandde ik in de finale."

Afgelopen september stond Rick als dj Rounz in Club De Vorstin in Hilversum. "Een mijlpaal!', volgens zijn trotse moeder. Een dag ervoor was hij ook te gast in een radioprogramma in Alkmaar. "Er waren 3 juryleden, 3 bekende dj's. Het was echt heel spannend. Het zweet stond in mijn handen, maar ik was er ook wel nuchter onder. Helaas werd ik tweede. Daarmee won ik een performance samen met de bekende rapper Josylvio. Dat was wel vet. Mensen moesten ook kaartjes kopen om ons te zien." Lien: "Met zo'n twintig man gingen we mee om hem aan te moedigen. Ik ging uit mijn dak toen hij opkwam. En zelfs zijn oma van 70 stond te springen op de dansvloer en was helemaal trots."

PASSIE Inmiddels heeft de HVC-student visitekaartjes en een eigen banner. Als hij ergens gevraagd wordt, dan sleept hij z'n draaitafel en enorme boxen mee in de gezinsauto. In de weekenden transformeert Rick dan van een onopvallende HVC-student tot dj Rounz die hele zalen in beweging krijgt. "Ook op doordeweekse dagen heb ik wel eens een feestje. Dan ben ik best moe de andere dag op school. Maar ik wil niets liever dan mensen uit hun dak te laten gaan. Mijn grote voorbeeld is dj Oliver Heldens. Hij heeft dezelfde smaak. Futurehouse en deephouse. Dit is echt mijn passie! Ik wil er graag meer dan een hobby van maken. In februari doe ik daarom mee aan de Kunstbende Noord-Holland voor jong talent."

Tip de redactie

Elke twee weken schuift correspondent Desiree van Ommen van HCnieuws/Witte Weekblad Nieuw-Vennep bij een gezin of persoon aan tafel en eet er mee. De meest uiteenlopende onderwerpen komen ter sprake. Iedereen heeft wel een bijzonder verhaal te vertellen. Heeft u ook een bijzonder verhaal? Laat het de redactie weten en stuur een mail naar hcredactie@bdu.nl.