• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Aanleg Nationaal Monument MH17 begonnen

VIJFHUIZEN Ingetogen en sober is woensdag 7 december om 12.35 uur precies, de aanleg begonnen van het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Het officiële moment in Park Vijfhuizen bestond uit het storten en verzetten van de eerste twintig kubieke meter grond.

Het monument symboliseert een groen herdenkingslint dat zich op het hoogste punt drie meter verheft uit de omgeving. Op het lint worden begin maart de 298 bomen geplant, één voor elk slachtoffer. De bomen worden omringd door zonnebloemen. De bloemen die op de akker stonden waar het vliegtuig op 17 juli 2014 neerstortte.

Het waren slechts een paar toespraakjes en een toelichting op de achtergrond van het Nationaal Monument die aan het officiële moment voorafgingen. Mede-initiatiefnemer Sjaak de Ligt noemde het 'een kippenvelmoment dat na een intensieve voorbereiding van ruim twee jaar de aanleg van deze plek van bezinning en troost van start kan gaan'. Juist voor een bomenlint, bedacht door landschapsarchitect Robbert de Koning, is gekozen omdat een boom staat voor leven en toekomst. Alle bomen worden kosteloos ter beschikking gesteld door Boomkwekerij Ebben. Medewerkers van het bedrijf gaan de nabestaanden helpen met het planten van hun boom.

In het oog van het lint komt een amfitheater dat gebruikt kan worden voor herdenkingsbijeenkomsten. Centraal daarin komt het gedenkteken te staan dat bestaat uit een stalen wand van 16 bij 4 meter en waarin de namen van de slachtoffers gegraveerd worden. Vóór de wand ligt een eclipsvormige sculptuur die vaak voor een oog wordt aangezien. "Het oog dat de hemel inkijkt. Zo wil ik de nabestaanden een verbinding geven met hun geliefden", lichtte ontwerper Ronald Westerhuis toe. Het monument wordt onthuld op 17 juli 2017, precies drie jaar na de ramp. "En dat gaan we halen", keek nabestaande Evert van Zijtveld vooruit. Aannemer Krinkels legt het monument aan. Volgens projectleider Wim de Vries 'een bijzondere opdracht voor de realisatie van een bijzondere plek.'

Het geld voor de aanleg van het monument is binnen. Wat nog ontbreekt is een bedrag van 250.000 euro voor onderhoud en beheer van het monument voor de komende tien jaar. Bedrijven in de buurt, maar ook elders in Nederland en ook particulieren kunnen een donatie doen om het resterende bedrag bijeen te brengen.