• foto: Ted Walker

Aanpak woninginbraken vooral in vier wijken

HOOFDDORP De gemeente en politie richten hun aandacht in de strijd tegen woninginbraken vooral op 4 specifieke wijken in de polder. Deze zogenoemde hotspots zijn Bornholm, Badhoevedorp-oost, Hoofddorp-noord en Hoofddorp-oudwest. Dat hebben burgemeester Theo Weterings en politiechef Fred Roest dinsdag bekendgemaakt tijdens het persuurtje.

Volgens Fred Roest is uit analyses gebleken dat genoemde wijken de afgelopen drie jaar het meest last hebben van inbrekers. Het tegengaan van woninginbraken is al langere tijd een speerpunt in het veiligheidsbeleid van de gemeente. De aanpak leidde vorig jaar tot een daling van het aantal inbraken.

Door de speciale aandacht verminderde het aantal woninginbraken tot gemiddeld anderhalf per dag. De jongste inbraakcijfers laten zien dat die situatie zich stabiliseert, zei politiechef Roest dinsdag. Het streven is om het aantal inbraken nog verder terug te dringen tot maximaal 1.18 procent van de totale woningvoorraad in de gemeente.

Om die doelstelling te halen is een plan van aanpak woninginbraken 2015-2018 gemaakt. Eén van de onderdelen van de nieuwe aanpak is dat politie en gemeente nog meer gebruik willen maken van de ogen en oren van inwoners in de jacht op inbrekers. Dat gebeurt nu al door middel van het project Waaks, waarbij hondenbezitters worden ingezet om verdachte zaken te melden wanneer ze die waarnemen als ze hun viervoeter uitlaten.

Gemeente en politie steunen ook van harte initiatieven als in de wijk Getsewoud, waar kort geleden een buurtwacht is opgericht om de groei van het aantal woninginbraken in de wijk de kop in te drukken. Volgens burgemeester Weterings betekent de speciale aandacht voor de genoemde hotspots niet dat andere wijken zoals Getsewoud geen steun meer krijgen bij de inbraakpreventie.