• Joey Timmer

Aantal campinggasten bij Mysteryland naar 10.000

HOOFDDORP De gemeente wil bij de volgende editie van dancefestival Mysteryland op het vroegere Floriadeterrein in 2016 10.000 gasten op de bijbehorende camping toestaan. Dat heeft burgemeester Theo Weterings dinsdag gezegd bij de presentatie van de evaluatie van het evenement. Dit jaar mochten er nog maximaal 5000 mensen overnachten op de camping in de Plesmanhoek.

De afgelopen editie van Mysteryland was voor de eerste keer twee dagen. Om die reden heeft de gemeente het evenement uitvoerig geëvalueerd. De conclusie van die evaluatie is dat het tweedaagse festival goed is verlopen. Die mening hebben ook omwonenden en hulpdiensten.

Voorafgaand aan het festival was er angst dat de bezoekers van de camping voor overlast zouden kunnen zorgen in de directe omgeving. Dat is in de praktijk niet gebleken. Er zijn geen meldingen van overlast in de nacht van zaterdag op zondag. Het college heeft om deze reden besloten dat de camping een nacht langer mag blijven. Bezoekers mogen volgend jaar maandagochtend vertrekken in plaats van zondagavond.

Er zijn met name op zondag wel veel klachten geweest over lawaai. Het is volgens de evaluatie erg onzeker of Mysteryland de boosdoener is geweest. Er waren in de regio meerdere muziekfestivals die veel decibellen produceerden.

Het college heeft vastgesteld dat het huidige bezoekersaantal van Mysteryland en het aantal van 10.000 campinggasten wel het absolute maximum is. Als organisator ID&T in de toekomst zou willen groeien naar nog meer bezoekers voor Mysteryland zou een verhuizing naar een evenemententerrein in Park21 een optie kunnen zijn. De gemeente denkt erover om zo'n terrein in Park21 te realiseren.