• Ton Dijkstra

Aantal sociale huurwoningen blijft op peil

HOOFDDORP Voor het eerst sinds jaren blijft het aantal sociale huurwoningen in de gemeente volgend jaar gelijk. Voor elke huurwoning die verdwijnt, komt een andere terug. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vastgelegd in prestatieafspraken met woningcorporatie Ymere en de vereniging van huurders in Haarlemmermeer (VHH).

Wethouder Tom Horn van Wonen toonde zich donderdag tijdens het wekelijkse persgesprek tevreden over deze afspraak. Het op peil houden van de voorraad sociale huurwoningen volgt op jaren van krimp. Volgens de wethouder zag Ymere zich in sommige jaren gedwongen om meer dan honderd huurwoningen te verkopen.

Daardoor is het aantal sociale huurwoningen van Ymere inmiddels geslonken tot zo'n 13.000. De corporatie zag geen andere oplossing als huizen verkopen door de enorme schuldenlast. Die is vooral het gevolg van de zogeheten verhuurdersheffing. Die heffing is vrij fors.

Volgens wethouder Horn moeten corporaties een zesde van hun totale inkomsten afstaan aan de minister van Financiën. Om toch voldoende geld om nieuwe huizen te kunnen bouwen, moesten daarom huurhuizen worden verkocht.

De woningcorporaties zijn financieel in rustiger vaarwater gekomen, aldus Horn. Hij zei blij te zijn dat de verhuurdersheffing in het nieuwe regeerakkoord niet is verhoogd.