• Margo Oosterveen

Acht rotondes beschikbaar voor adoptie

NIEUW-VENNEP Matthijs Leibbrand is de trotse adoptant van de rotonde bij de IJweg/Venneperweg. Daarom mag hij hier reclame maken voor zijn hoveniers- en klusbedrijf. In Haarlemmermeer zijn weer acht rotondes te adopteren. Waarom bedrijven het zouden moeten doen? Matthijs Leibbrand kan genoeg redenen bedenken.

Matthijs is sinds 2013 eigenaar van Hoveniers en Klusbedrijf ML in Nieuw-Vennep. Een eenmansbedrijf, maar groot genoeg om een rotonde te adopteren.

"In 2016 las ik een artikel in de krant over een aantal ondernemers van bedrijventerrein de President die een rotonde hadden geadopteerd. Dat vond ik een heel leuke manier van reclame maken voor je bedrijf. Dat wilde ik ook, dus heb ik gelijk gebeld met de gemeente. Er was nog keuze uit drie rotondes. Natuurlijk koos ik de rotonde in mijn eigen straat, twee minuten lopen van mijn huis. En er rijdt veel verkeer langs."

GEEN BOUWWERKEN Matthijs legt uit hoe het adopteren van een rotonde in zijn werk gaat. "Het is natuurlijk de bedoeling dat het bedrijf dat de rotonde adopteert, deze ook bijhoudt. De gemeente vertelt wat er wel en niet mag. Er mogen bijvoorbeeld geen bouwwerken op, dus geen tuinhuisjes of andere objecten, die makkelijk gesloopt kunnen worden. En ook geen bomen die te hard groeien en het zicht belemmeren, of die vruchten kunnen laten vallen op auto's, zoals kastanjebomen."

De rotonde is voor Matthijs een leuke manier om reclame te maken. "Dit levert meer op dan elke maand een advertentie in een krantje plaatsen. Vaak als ik gebeld word, begint het gesprek met de zin: ik zag je naam op de rotonde. En als ik op de rotonde bezig ben met onderhoud, krijg ik vaak leuke reacties. Automobilisten die toeteren, een opgestoken duim en soms roepen ze dat ze het een mooie rotonde vinden."

IETS MAATSCHAPPELIJKS "Ik denk dat mensen in Haarlemmermeer het heel positief vinden dat je als bedrijf de aankleding van de rotonde overneemt en het bijhoudt. Je doet iets maatschappelijks. Het wordt mooier. En je maakt gelijk reclame voor je bedrijf. De gemeente heeft draaiboeken van wat er kan en mag en begeleidt je ook. Je gaat het contract aan voor vijf jaar. Ik raad het iedereen aan!"

BESCHIKBARE ROTONDES Op dit moment zijn nog acht rotondes beschikbaar voor adoptie. In Nieuw-Vennep: langs de Operaweg de rotonde bij Mambo, Laan van Aïda en Laan van Norma en langs de Componistenweg de rotondes bij Laan van Chopin, Laan van Berlioz en Laan van Bizet. In Hoofddorp is de rotonde aan de Nieuwe Bennebroekerweg/Deltaweg nog beschikbaar en in Vijfhuizen de rotonde in het Floriadepark nabij de Stelling. Kijk voor meer informatie op de website van adoptierotondes.