• Ton Dijkstra

Achterstand in afhandeling aanvraag bijstandsuitkering

HOOFDDORP De gemeente kent een achterstand in de afhandeling van de aanvragen voor een bijstandsuitkering. Soms wordt zelfs de wettelijke termijn van acht weken niet gehaald. Dat heeft wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken donderdagavond geantwoord op mondelinge vragen van GroenLinks-raadslid Maaike Ballieux.

Volgens Reinders is de oorzaak van de achterstand een trieste: de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente heeft de handen vol aan alle aanvragen voor huisvesting van onder andere statushouders en aan schuldhulpverlening. De wethouder zei dat er actie wordt ondernomen om de problemen het hoofd te bieden.

Reinders benadrukte ook dat mensen die in aanmerking komen voor een uitkering niet de dupe mogen worden van de achterstanden. Daarom is de gemeente soepel in het verstrekken van voorschotten op hun mogelijke uitkering.

Maaike Ballieux wilde weten of de achterstanden ook voor andere onderdelen van het sociaal domein gelden, met name Zorg en Welzijn en Jeugd en Onderwijs. De wethouder stelde het raadslid gerust. Werk en Inkomen is volgens hem de enige afdeling waar sprake is van achterstanden.