• Rode Kruis-man Dick van Rooijen bij een buiten-AED.

    Trudy Witteman

Actie Harten-10 zaterdag groots van start: 'Badhoevedorp AED-proof'

BADHOEVEDORP Badhoevedorp en Lijnden moeten AED-proof worden. Om dat te bereiken gaat zaterdag 29 juni de actie 'Harten-10' van start. Een zeer bekende Badhoevedorper verricht om 10.00 uur de aftrap in de tent bij de Albert Heijn.

Komende zaterdag staat van 10 tot 16 uur bij de Albert Heijn, de Vomar en op het parkeerterrein aan de Pa Verkuyllaan een Rode Kruis-tent waar informatie wordt gegeven over de AED, het herkennen van een hartinfarct, wat je moet doen als iemand een hartinfarct krijgt en Hartslag.nu. De tent is herkenbaar aan de grote rode hartballonnen. Voor de aanschaf, plaatsing en onderhoud van de benodigde Automatische Externe Defibrillators (AED) is nog veel geld nodig. Tijdens het Stratengolftoernooi in 2018 van stichting 'Van Badhoevedorp voor Badhoevedorp' is al een flink startkapitaal ingezameld, maar dat is nog onvoldoende om Badhoevedorp en Lijnden hart-veilig te maken. Daarom worden bij de tenten grote harten-10 speelkaarten uitgereikt met de uitnodiging een tientje bij te dragen. Tevens kan men zich er opgeven als Burger Hulp Verlener bij HartslagNU (een instantie die BHV-ers oproept indien er een slachtoffer is gemeld via 112). Deze BHV-er krijgt in zo'n geval een app of sms met daarin een aanwijzing waar een AED opgehaald kan worden. Inclusief de code van de kast waar de AED inzit.

In Badhoevedorp en Lijnden zijn al veel AED's bij bedrijven, scholen, winkels en sportverenigingen beschikbaar maar die hangen meestal ergens binnen. Buiten de openingstijden zijn ze niet op te halen. Om die reden wil Stichting Badhoevedorp AED-proof na de zomer een flink aantal AED's plaatsen in verwarmde kasten in de buitenruimte. Tevens wordt onderzocht of AED's die nu nog ergens binnen hangen naar buiten geplaatst kunnen worden. Voldoende AED's op goed bereikbare plekken zijn van levensbelang. Wekelijks krijgen in ons land zo'n 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De eerste zes minuten zijn cruciaal om te overleven.

In het najaar wordt in Badhoevedorp een aantal reanimatie-cursussen gegeven worden waarbij men tevens vertrouwd wordt gemaakt met het gebruik van de AED.

Frans Witteman