• Wout Nooitgedagt
  • Wout Nooitgedagt
  • Wout Nooitgedagt

Ricciotti's Duivelstoer verdrijft het kwaad tijdens gratis concerten in Hoofddorp

HOOFDDORP In aanloop naar Halloween laat het energieke Ricciotti ensemble Hoofddorp kennismaken met duivels goede muziek. Verwacht geen sinistere, zwartgallige concerten. Met optimisme en vrolijkheid verdrijven de enthousiaste, jonge musici van het Ricciotti iedere kwade geest. Op het programma staat 'diabolische' muziek van onder anderen Vivaldi, Elvis Presley en Piazzolla. Gastsolist Lonneke van Straalen speelt vol vuur in bekend, virtuoos vioolrepertoire van Paganini en Saint-Saëns. De optredens van het Ricciotti vinden plaats op 30 oktober om 10.15 uur en 11.15 uur in het Kaj Munk college (Kaj Munkweg 3) en zijn gratis toegankelijk.  

Het veelzijdige en maatschappelijk betrokken Ricciotti ensemble wordt ook wel het meest onorthodoxe orkest van Nederland genoemd. Het ensemble laat publiek op niet vanzelfsprekende locaties op ontwapenende wijze kennismaken met de unieke, rijke klanken van het symfonieorkest. Unieke situaties en memorabele ervaringen gegarandeerd.

VROLIJKE BOODSCHAP "Het goede straalt dankzij het kwaad. Componisten door de eeuwen heen verwerkten duivels, demonen en kwade geesten in hun muziek om uiteindelijk het goede te kunnen laten overwinnen", licht artistiek leider en dirigent Coen Stuit het thema toe. "Deze eeuwenoude uithangborden van het kwaad staan centraal tijdens Ricciotti's Duivelstoer. Niet om het slechte te vereren, maar juist om de vrolijke boodschap uit te dragen dat we hopen dat het allemaal anders en beter kan."

VAN MAHLER TOT MEAT LOAF Ricciotti's programma is zeer gevarieerd, met muziek voor elk wat wils: van jazz tot pop, van klezmer tot klassiek. Er klinkt muziek van Mahlers Tiende symfonie, Mephistos Höllenrufe van Johann Strauss jr. en de (voor de meeste mensen van het Spookslot uit de Efteling) herkenbare Danse Macabre van Camille Saint-Saëns. Moessorgski's Nacht op een kale berg wordt in een speciaal disco-arrangement vertolkt. Ook speelt het Ricciotti Elvis Presleys hit Devil in disguise, de jazzstandard Old devil moon en rockt het stevig weg in Bat out of hell van Meat Loaf.

VIOLISTE LONNEKE VAN STRAALEN TE GAST Speciaal voor de Duivelstoer nodigde het Ricciotti ensemble de virtuoze violiste Lonneke van Straalen uit. Zij won onder andere de Prix Madeleine Margot en is oprichter en artistiek leider van 'rebellencollectief' Pynarello. Ze weet als geen ander publiek te vervoeren met haar virtuoze spel en avontuurlijke performance. Van Straalen soleert onder meer in de Rapsodie op een thema van Paganini van Rachmaninov, Piazzolla's Romance del diablo en het opzwepende Devil Circle van de Cracow Klezmer Band.

RICCIOTTI ENSEMBLE Het Ricciotti ensemble is tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te laten kennismaken met het symfonieorkest. Daarom zoekt het Ricciotti zijn publiek zelf op in plaats van publiek te vragen naar de concertzaal te komen. Geen locatie is daarbij te gek: scholen, azc's, buurthuizen, gevangenissen, ziekenhuizen, dorpspleinen, maar ook supermarkten, kermisattracties, koopgoten, veerboten en zelfs het vliegtuig. Tijdens Ricciotti's Duivelstoer verzorgt het orkest een week lang concerten op verschillende locaties door heel Nederland.

Meer informatie is te vinden op www.ricciotti.nl.