Afdelingshoofd Oncologie Spaarne Gasthuis aan het woord

Het Oncologiecentrum in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en het Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep hebben sinds januari 2014 een hechte band met elkaar. Op de Oncologie afdeling is ook een speciale ruimte waar de Adamas-gastvrouwen en -heren patiënten psychosociale hulp kunnen bieden, " vertelt Josselyn Oldewarris, afdelingshoofd van het Oncologie Centrum.

"Na de opening van het Oncologie Centrum is er contact geweest tussen het Adamas Inloophuis en het Spaarne Gasthuis om te kijken hoe we elkaar kunnen aanvullen. Sinds januari 2014 lopen hier gastvrouwen of -heren op de afdeling. Vrijwilligers die verbonden zijn aan het Adamas Inloophuis. In 2014 waren er ruim 2500 bezoeken bij het Adamas Inloophuis in het Spaarne Gasthuis. Inmiddels zijn dat er ruim 5000.

Daarnaast hebben wij ook onze eigen gastvrouwen van het Spaarne Gasthuis."

SELECTIE Er is een verschil tussen de gastvrouwen van het Spaarne Gasthuis en de Adamas-vrijwilligers, vertelt Oldewarris. "De gastvrouwen van het Spaarne Gasthuis wijzen patiënten de weg in het ziekenhuis, bieden een kopje koffie aan en gastvrijheid op de afdelingen. De Adamas-gastvrouwen hebben cursussen gevolgd om psychosociale hulp te bieden."

"Een groot empathisch- en inlevingsvermogen is van belang. Ook is het fijn als een gastvrouw- of heer aanvoelt wat een patiënt nodig heeft. De Adamas-vrijwilliger zoekt vaak zelf contact met de patiënt of familie in de wachtruimte en stapt er voorzichtig op af om te kijken of hij of zij iets kan betekenen. Ze zijn ook aanwezig op de Dagbehandeling Oncologie. Of ze gaan mee naar de afdeling Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek. "

SPREEKUUR Een arts heeft tijdens het drukke spreekuur vaak onvoldoende tijd om naast de medische zorg dieper in te gaan op de psychosociale problematiek. Het is daarom fijn dat patiënten ondersteuning van de Adamas-vrijwilligers krijgen in het Oncologie Centrum. "De gastvrouwen bieden een luisterend oor. Soms gaat een vrijwilliger mee naar binnen bij de arts, als de patiënt dat prettig vindt. Ze geven tips en adviezen over zaken waar iemand na de diagnose mee te maken."

In samenwerking met het Adamas-Inloophuis en Inloophuis Kennemerland worden ook informatie-avonden georganiseerd. "Het Spaarne Gasthuis zorgt ervoor dat tijdens zo'n avond ook een verpleegkundig of medisch specialist specialist aanwezig is," aldus Oldewarris over de verbinding tussen het Spaarne Gasthuis en het Adamas Inloophuis.

Patiënten in het Spaarne Gasthuis wordt gewezen op de mogelijkheden die het Inloophuis hen kan bieden, zoals verwendagen en workshops. "Zelf vond ik het ook belangrijk om zo'n verwendag voor mensen met kanker te ervaren bij Adamas. Het maakt het inloophuis een waardevolle aanvulling op de medische zorg die wij leveren."