• Onno Hoes over Haarlemmermeer: De gemeente heeft nog altijd last van groeistuipen, maar het gaat allemaal heel snel. De puber wordt volwassen.

    anp

Afscheidsinterview Onno Hoes: 'Het zuiden blijft trekken'

HAARLEMMERMEER Onno Hoes neemt deze en volgende week afscheid als waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Hij verhuist daarna weer naar het zuiden, waar hij ook vandaan komt. "Ik keer terug naar mijn Brabantse wortels. Die blijven toch trekken."

Eerder dit jaar ging iedereen er nog van uit dat Onno Hoes de eerste burgemeester zou worden van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Hij was in brede kring populair als burgervader en liet in zijn nieuwjaarstoespraak helder doorklinken dat hij er een jaar later graag op dezelfde plek als de vaste burgemeester zou willen staan.

Niets bleek minder waar. In maart liet hij als donderslag bij heldere hemel weten niet te gaan solliciteren naar het burgemeesterschap. De verbazing was groot. Hoes wilde zich niet voor zes jaar vastleggen in Haarlemmermeer. Hij is nu 58 jaar oud en er zijn nog zoveel andere uitdagende functies in Nederland, zo vindt ie.

TWIJFELAAR "Ik ben eigenlijk al heel mijn leven een twijfelaar", zo legt Onno Hoes uit. "In mijn werk ben ik gedecideerd, maar privé twijfel ik heel snel. Dat is best lastig, maar het is niet anders."

Onno Hoes vertelt dat hij de passage over het toekomstig burgemeesterschap wel in zijn nieuwjaarstoespraak had opgenomen, maar nog niet wist of ie die ook uit ging spreken. "Uiteindelijk heb ik dat wel gedaan, omdat het allemaal heel natuurlijk verliep. Ik was ook erg opgelucht dat ik die beslissing genomen had."

Later sloeg de twijfel echter weer toe met als uitkomst de brief naar de gemeenteraad en de persverklaring waarin Hoes aangeeft af te zien van de sollicitatie. Er zijn mensen die vinden dat Onno Hoes met die actie ervoor gezorgd heeft dat er slechts twaalf kandidaten hebben gesolliciteerd op de vacature in Haarlemmermeer.

Met Onno Hoes als kandidaat maakte je erg weinig kans, zo was de redenering. Nadat Hoes als kandidaat afhaakte, was er nog te weinig tijd over voor belangstellenden om alsnog een sollicitatiebrief te schrijven. Onno Hoes kan die redenering volgen, maar kan er verder niks over zeggen.

Onno Hoes heeft het in ruim anderhalf jaar prima naar zijn zin gehad in Haarlemmermeer. Het was in het begin best een beetje wennen als zuiderling, maar eenmaal vertrouwd met de mentaliteit van de Haarlemmermeerder heeft hij geregeld genoten van de contacten en ervaringen. "De combinatie van een bourgondische Brabander en een agrarische gemeente in het westen is inderdaad niet alledaags. Maar een Brabander wil graag verbinden. Dat doe je ook als burgemeester, uiteenlopende mensen verbinden."

GROEISTUIPEN Hoes vindt dat Haarlemmermeer nog altijd aan het groeien is als gemeente. "De gemeente heeft nog altijd last van groeistuipen, maar het gaat allemaal heel snel. De puber wordt volwassen. Over niet al te lange tijd wonen er 180.000 tot 190.000 mensen. Dan is het groeiproces voltooid."

De vraag waar hij het meest trots op is, kan hij snel beantwoorden. "De sfeer in de gemeenteraad. Het is altijd heel harmonieus geweest, vind ik. Natuurlijk zijn er tegenstellingen, maar iedereen probeert elkaar wel weer te vinden."

Onno Hoes is ook trots op de huidige relatie met de luchthaven Schiphol. "We staan niet meer tegenover elkaar, maar veel meer naast elkaar. Veiligheid is een belangrijk issue. Dat ga ik wel missen. Het was super interessant om dat mee te maken."

INTERESSANT Hoes heeft meer moeite om een kwestie te bedenken die moeilijk was afgelopen anderhalf jaar. De miljoenenclaim van ontwikkelaar TeleVerde misschien? "Nee, niet moeilijk, maar wel machtig interessant. Ik vond het hartstikke mooi dat ik me daar grondig in heb mogen verdiepen. Ik heb ook alle vertrouwen in een goede afloop. Ik vind dat de gemeente onder de omstandigheden van destijds niet anders had kunnen handelen dan ze heeft gedaan."

Onno Hoes zegt dat hij pittige uitdagingen nodig heeft om zich wakker te houden. De nieuwe uitdagingen komen vanzelf op zijn bordje, zo lijkt het. Vorige week werd bekend dat Hoes de nieuwe voorzitter wordt van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), een klus van drie tot vier dagen per week. Hij kijkt er naar uit om die taak in september van de huidige voorzitter over te nemen. Volgens Hoes ben je als NVM-voorzitter uiteindelijk ook dienstbaar aan de publieke zaak en dat zit hem in het bloed.

BOEIEND Daarnaast wordt hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een functie die misschien wat meer op afstand staat, maar volgens Onno Hoes ook erg boeiend.

Tot slot is Hoes sinds kort toegetreden tot het Comité 4 en 5 mei, dat onder meer de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei op de Dam organiseert. Onno Hoes vindt het eervol dat hij voor die functie is gevraagd. Volgens hem is hij gevraagd door zijn joodse achtergrond. "Het is een beetje een kroon op mijn leven. We hebben kort geleden onze eerste vergadering gehad. Het is allemaal erg interessant."

Onno Hoes sluit met enige weemoed zijn periode in Haarlemmermeer af. Hij hoopt dat als hij over tien jaar nog eens terugkeert in Hoofddorp een eigentijds stadscentrum aan te treffen met een levendig horecaplein.

Frits Verhagen